Ninja eller buekorps-promp? Professor Trygve Hausken deler prompene inn i to kategorier: geriljaprompene, som er lydløse, men stinkende, og de bråkete prompene, som er eksplosive, men som lukter mindre. (Illustrasjon: Arjun Ahluwalia, UiB)
Derfor promper du
Vi mennesker slipper ut opptil 73 liter tarmgass i året,. Det er liten grunn til å holde igjen, ifølge professor Trygve Hausken. Her svarer han på åtte sentrale spørsmål om prompen.
1. Hva er promp?
– Promp, eller flatus som vi også kaller det, er tarmgass. Den kommer enten ovenfra, gjennom luften du svelger eller på grunn av bakterier i tykktarmen. Hver gang du svelger, svelger du ti milliliter luft. Dersom du tygger tyggegummi, svelger du masse luft hele tiden. Og buktalere prater jo faktisk ved å svelge luft. Hvis ikke luften rapes opp, går den ned gjennom hele tarmsystemet, som er 6–7 meter langt, sier Trygve Hausken, overlege og professor ved Gastroenheten, Klinisk institutt 1 på Universitetet i Bergen.
2. Hvor mye luft er det snakk om?
– I en studie ble det undersøkt hvor mye luft som går gjennom systemet på et døgn, og det er faktisk snakk om hele 30 liter. Mesteparten av luften består av næringsstoffer som er byggeklosser for kroppen. De suges opp i blodet, og det er bare cirka 200 milliliter som slippes ut. Det er sunt med tarmgass, uten den hadde vi dødd.
3. Hva inneholder tarmgass?
– Tarmgass består hovedsakelig av nitrogen, karbondioksid og hydrogen. I tillegg er det små mengder av svovel, som er med på å danne den vonde lukten.
4. Hvor mye promper vi?
– Normalt slipper vi ut rundt 200 milliliter tarmgass i løpet av et døgn, og hos de fleste er dette fordelt på mellom rundt ti og tjue utslipp. Når vi spiser, blir maten vi svelger ned sugd opp og blir til mat til bakterier i tykktarmen. Det er ti tusen milliarder bakterier i tarmen. Det er ti ganger mer enn antallet celler i kroppen din. De lever av maten du spiser.
5. Er det forskjell på promp?
– Jeg skiller mellom de stille geriljaprompene, som ofte kan dunste ganske mye, og de bråkete prompene, som er mer eksplosive, men som ikke nødvendigvis lukter så ille.
6. Hvorfor får vi luft i magen?
– Alle får luft i magen av for eksempel rå løk, erter og fårikål. Disse matvarene inneholder tungt fordøyelige karbohydrater, som er populære blant bakteriene. Dersom gassen hoper seg opp, og det blir for mye av den, så øker det volumet og stresser tarmveggen, og vi får smerter og ubehag. Det er volumet som fører til smerte. Julen er en typisk tid for dette, for da spiser vi gjerne mye fett, noe som fører til utviding og smerter.
7. Hvorfor er det så flaut å prompe?
– Det er vel mest pinlig på grunn av lukten. Alt som kommer ut fra kroppen, er liksom litt flaut. Det er ikke gøy å lukte svette heller. Det er ubehagelig for omverden, akkurat som prompelukt.
8. Er det farlig å holde igjen en promp?
– Ingen har dødd av det, men det kan jo bli veldig vondt. Vi er jo ulike; mannfolk slipper gjerne en fis uten å bry seg så mye. Kvinner holder mer inne og da blir magene som ballonger. Hvis du sitter på kontoret hele dagen, og ikke har sluppet ut noe, kan det fort hope seg opp og føre til smerter og mageknip. Få det ut, pleier jeg å si.