Kan man koke te av varmt vann fra springen?

Spør en forsker: Kaldt vann skal være best til mat og drikke. Men hvorfor er det egentlig slik? Og kan man ikke bare bruke varmt vann fra springen hvis man vil at tevannet skal koke raskere?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan være irriterende å vente på at vannet skal koke. Så hvorfor ikke hjelpe kjelen litt på vei? «Er det ok å koke te av varmt vann?» skriver Mathias Willerup i en e-post.

En kyndig kokk vet at man skal bruke kaldt vann til matlagning. Men hvis man koker opp vannet, er det vel ikke fare for å få med farlige bakterier?

Vi har spurt Jan Pravsgaard Christensen, førsteamanuensis i infeksjonsimmunologi ved Københavns Universitet.

– Naturligvis vil varmt vann koke raskere. Men nei, jeg vil ikke anbefale det, for man kan bli syk. Det er en liten risiko, men hvis vi gjorde det alle sammen, ville en del av oss bli veldig syke, sier han.

Varmtvannsberedere kan være forurensede

Det varme vannet kommer nemlig fra en varmtvannsbereder, mens det kalde vannet kommer direkte fra vannverket, hvor det er blitt renset.

I varmtvannsberederen kan det en sjelden gang være bakterier som gjør oss alvorlig syke – eventuelt via de giftstoffene de produserer.

– Giftstoffene inaktiverer man ikke nødvendigvis fordi man koker vannet, sier Christensen.

Problemet kan for eksempel oppstå hvis varmtvannsberederen ikke er blitt skikkelig vedlikeholdt eller ikke holdes varm nok. Det kan ha kommet inn bakterier, og hvis ikke vannet er varmt nok, så dreper ikke det varme vannet bakteriene.

Forskeren understreker imidlertid at man ikke skal få panikk hvis man har gjort dette. Vannet fra springen er sannsynlig ufarlig. Men hvis det går galt, kan du altså bli veldig syk.

Kok varmt vann lenge

Hvis man likevel vil ta sjansen, bør man bruke en gammeldags kjele på komfyren.

En vannkoker når typisk bare så vidt opp på kokepunktet før den stopper. Og jo lenger tid vannet koker, jo bedre. En kort oppkoking av vannet ødelegger nemlig ikke de giftstoffene som bakteriene kan ha skilt ut.

Og alt i alt er det altså sikrere å bruke kaldt vann, mener Christensen.

Er det greit å bruke varmt vann til rengjøring?

Forskeren sier at det selvfølgelig er forskjell på å innta en væske og bruke den til renhold.

– Når du gjør rent, har du med også med såpe. Hvis du gir såpen tid til å virke når du vasker gulvet, så dreper du bakteriene. De færreste bakterier overlever varmt såpevann.

Dessuten er det veldig vanskelig å gjøre rent med kaldt vann, siden varmen er med på å løsne skitten fra overflaten.

Powered by Labrador CMS