Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.
Asle Hammer Berget, Gaston Courtade, Susanne Hansen Troøyen og Tina Dahlgren forsker på enzymer som kan bidra til å løse et stort miljøproblem.
(Foto: Per Henning / NTNU)
Enzymer fra bakterier og sopp bryter ned plast
Plast er nyttig, men er også et miljøproblem. Forskere bruker nå enzymer fra bakterier og sopp for å bryte ned plast.
Hvert år
produserer verden 380 millioner tonn plast. Mye av denne plasten havner i
naturen. Der kan den bli lenge. Det kan ta 450 år å bryte ned en plastflaske.
– Plast er et syntetisk materiale som er utfordrende å bryte ned, sier forsker Gaston Courtade ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap på NTNU.
Plast finnes i emballasjer, leker, pyntesaker, ja, innenfor de fleste kategorier av produkter.
– Teknologi som gjør at plast kan brytes ned mer effektivt, er nødvendig for å få til en mer bærekraftig fremtid, sier Courtade.
Finner enzymer som
bryter ned plast
Nå har
forskere og studenter i bioteknologi ved NTNU kommet noen skritt nærmere
å få frem enzymer som kan bryte ned plast på en effektiv måte.
Enzymer
er stoffer som får fart på kjemiske prosesser uten at de selv brytes opp. For
eksempel nedbrytning av plast. Courtade leder arbeidet, og de
har allerede kommet et godt stykke på vei.
– Vi vil
forstå reaksjonene bak enzymene som kan bryte ned plast, sier Courtade.
Målet er
å bruke enzymer fra bakterier og sopp og gjøre dem bedre til å bryte ned plasten
raskere.
En
utfordring er hvor godt disse enzymene kan bindes til plast. Forskerne ser
derfor på måter å bruke proteiner med spesielle bindingsegenskaper for å
regulere hvordan enzymene fester seg til plast.
Enzymer bare en del av
løsningen
Men det ligger
en fare i dette også: om flere tror at det blir fritt frem for å bruke plast.
– Vi
håper dette ikke betyr at flere mener det er forsvarlig å produsere mer plast
bare fordi vi nå har bedre mulighet for å bryte ned plasten med enzymene, sier Courtade.
– Vi vil
heller at forskningen vår skal bidra til mer bærekraftig produksjon av
biprodukter, sier han.
Forskeren mener vi må bli mindre avhengige av plast fra fossile kilder
og bli flinkere til å satse på bioteknologiske løsninger.
Brukte avansert
teknologi
Forskerne
brukte NMR-laben ved NTNU for bedre å forstå hvilke faktorer som påvirker
reaksjonene bak nedbrytningsprosessen hos enzymene.
NMR
(«nuclear magnetic resonance») eller kjernemagnetisk resonans på norsk, er en
teknologi som er mye brukt for å bestemme strukturen til molekyler.
Studentene
som er involvert i arbeidet er ph.d.-stipendiat Susanne Hansen Troøyen,
masterstudentene Tina Dahlgren og Asle Hammer Berget og de tidligere
masterstudentene Kristina Naasen Hellesnes og Shunmathi Vijayaraj. NTNU har
også samarbeidet med forskere ved Aalborg Universitet.
Referanse:
Kristina Naasen Hellesnes, Gaston Courtade mfl.: Biochemical characterization and NMR
study of a PET-hydrolyzing cutinase from Fusarium solani pisi. Biochemistry, 2023. Doi.org/10.1021/acs.biochem.2c00619
Fikk du med deg disse sakene fra NTNU?
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER