Annonse

Bikkjebakterier kan beskytte mot astma

Museforsøk antyder at støv fra huset til hundeeiere hindrer virusinfeksjoner som senere kan gi astma. Forskerne tror bakterier står bak effekten.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Blir man sunn av å ha hund?

Noen tidligere undersøkelser har i hvert fall antydet at det å holde kjæledyr, spesielt hund, er forbundet med en lavere risiko for astma. Og nå tror Kei Fujimura fra University of California, San Francisco og kollegaene hennes de kan være på sporet av hvorfor.

Nylig viste forskerne nemlig at bakteriesamfunnene i husstøvet fra hjem med hunder eller katter var forskjellig fra støvet i dyreløse hus.

Dette fikk teamet til å spekulere på om mikrober i hundetilknyttede hus rett og slett kan koloniserer kroppene til de andre beboerne og beskytte dem mot infeksjoner av det såkalte RS-viruset.

Dette viruset kan gi alvorlige luftveisinfeksjoner hos små barn og er forbundet med en økning i risikoen for astma senere i livet.

Og nå har Fujimura og co testet ideen på mus.

Spiste støv

Forskerne sammenlignet tre grupper mus. Den ene gjengen spiste støv fra hus med hunder, og ble så utsatt for en RS-infeksjon. Den andre gruppa ble smittet uten å ha spist støv og den tredje ble ikke infisert i det hele tatt.

Resultatene tyder på at bikkjestøv faktisk kan beskytte mot viruset.

- Mus foret med støv viste ikke symptomer assosiert med RS-mediert luftveisinfeksjon, som betennelse og slimproduksjon, sier Fujimura i en pressemelding fra American Society for Microbiology.

- De hadde også en særegen bakteriesammensetning i mage og tarm, sammenlignet med dyr som ikke fikk støv.

- Dette studiet utgjør det første skrittet mot å bestemme identiteten til mikrobeartene som gir beskyttelse, sier Fujimura.

Hun mener at en bedre forståelse av sammenhengene mellom bakterieflora og allergiske sykdommer etter hvert kan lede til nye mikrobebaserte terapier.

Referanse:

Forskningen ble presentert på 2012 General Meeting i American Society for Microbiology.

Powered by Labrador CMS