Bakgrunn: Lær samisk på nett

Universitetet i Tromsø lanserer i disse dager et helt unik samisk hjelpemiddel på nett. Oahpa! er helt gratis og kan brukes av liten og stor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Et språkkurs er ikke nok for å lære seg et språk. Våre nettbaserte læremidler er der til å hjelpe deg når du skal gjøre en egeninnsats.

Det  forteller førsetamanuensis Trond Trosterud som er en del av gruppa som har utviklet Oahpa!.

Samisk språkteknologi

Oahpa!, er et dynamisk internettbasert læreverktøy. Det er utviklet av gruppa ved samisk språkteknologi ved Universitetet i Tromsø.

Samisk språkteknologi har som mål å utarbeide grunnleggende analyseverktøy for ulike samiske språk, og å lage program og språkressurser til bruk i forsking, undervisning, og for samiske språkbrukere generelt.

Det at Oahpa! er dynamisk skiller det fra en alminnelig øvelsesbok. Dermed kan du risikere å bli utfordret på helt nye oppgaver for hver gang du kommer innom.

Læreverktøyet er gratis, for alle som kan litt samisk og har lyst å lære mer, eller de som har lyst å friske opp gammel kunnskap.

- Oahpa! er godt egnet for nybegynnere som har behov å øve seg på alt fra tall til kasusbøyninger, forteller forsker Lene Antonsen som sammen med Trond Trosterud og flere har utviklet programmet.

Det er hovedsakelig nordsamisk språk du kan lære ved hjelp av programmet, men på sikt vil utviklerne jobbe med å få inn flere samiske språk.

En av fordelene med Oahpa! er at det er tilpasset de mest vanlige kursbøkene i samisk. Slik kan du, om du velger det, velge en av bøkene som premiss for øvelsene du gjør.

Et smart program

Oahpa! er utviklet slik at den faktisk forstår samisk grammatikk. Den kan kjenne igjen feilene du gjør og forteller deg hva du har gjort galt. Det er en ordbok på 50 000 ord i programmet samt alle bøyninger av ordene.

– Setningene finnes i mange kombinasjoner og er også inndelt etter vanskelighetsnivå, så du blir ikke flink til å svare bare fordi du har svart mange ganger på et og samme spørsmål, forteller Trosterud.

I tillegg kan programmet takle ganske mye av det spekteret av feil og riktige svar du kan komme opp med. Eksempelet er en dialogdel hvor du faktisk må føre en logisk samtale.

– I dialogdelen skal du føre en samtale med en person basert på ganske dagligdagse spørsmål. Den du samtaler med kan blant annet være tilpasset din egen alder. Og du kan svare ganske mye forskjellig uten at programmet sier at du tar feil. Men det må være logisk, forteller Lene Antonsen.

Også for viderekomne

Gruppa har også laget en samisk versjon av det danske verktøyet VISL. VISL er mer egnet for de som kan samisk fra før av, men har behov for å øve på grammatikk på en morsom måte.

VISL inneholder nå ni pedagogiske spill på nordsamisk.

- Her har vi brukt de ferdige oppsettene som finnes på VISL og lagt til noen tusen setninger. Disse setningene går oftere igjen enn de i Oahpa, men det skal mye til før du begynner å kjede deg, sier Trosterud.

Setningene har forskerne hentet fra aviser, ungdomslitteratur og lignende. Utviklerne håper at særlig elever i ungdoms- og videregående skole, men også nye studenter som leser til forprøven i samisk, skal bruke nettresurssene flittig.

- Ellers så lanserer vi også verdens første digitale ordbok for samisk - Vuosttaš Digisánit - som også kjenner bøyningsformene av de samiske ordene, og er derfor ekstra nyttig for skoleelever og andre. Den fungerer fra samisk til norsk og inneholder over 5000 grunnord pluss bøyningsformen, forteller Lene Antonsen.
 

Powered by Labrador CMS