Annonse

Sjansene øker for en kollisjon med månen

Asteroiden 2024 YR24 var ikke borte likevel. Nå vet forskere også hvordan den ser ut. 

Kan denne asteroiden være på vei mot en månesmell i 2032?
Publisert

Den ble verdensberømt på kort tid: Asteroiden 2024 YR4 ble først utropt til å kunne treffe jorda med en bekymringsverdig sannsynlighet i 2032. 

Den sannsynligheten var oppe i 2,8 prosent. Det høres ikke mye ut, men det var den høyeste risikoen som er målt siden eksperter begynte å vurdere asteroider, som du kan lese mer om på forskning.no. 

Denne risikoen ble heldigvis kraftig redusert etter hvert som data om asteroidens bane ble samlet inn, og risikoen ble redusert til under 0,005 prosent.

Menneskeheten har vist at vi faktisk kan endre banen til en ekte asteroide. Dette ble grundig demonstrert av sonden DART, som smalt inn i en asteroide i 2022 i vanvittige 24.000 kilometer i timen. Les mer om denne viktige testen på forskning.no. 

Men 2024 YR4 er fortsatt på vei mot vårt nære nabolag i solsystemet. 

Og nå er altså sannsynligheten for kollisjon med månen oppjustert, ifølge NASA. Den er steget til 3,8 prosent, altså mye høyere enn den opprinnelige risikoen for at den skulle treffe jorden. 

Denne litt kryptiske figuren viser jorden (i midten) og månen (til venstre). De gule prikkene som krysser månens bane er simulerte steder hvor asteroiden kan ende opp i 2032. Som du kan se, er spredningen ganske tett rundt månens plassering.

Slik ser den ut

Sjansen for å treffe månen har økt fra 1,7 prosent til 3,8 prosent.

Siden asteroiden ble oppdaget i slutten av 2024, har den blitt fulgt med store ressurser, blant annet observasjonstid på James Webb-teleskopet. 

Denne overvåkningen har blant annet ført fram til et bedre estimat på nettopp kollisjon med månen, men også et bedre inntrykk av hvordan denne asteroiden faktisk ser ut. 

Flere nye studier har prøvd å beskrive 2024 YR4 i større detalj både i form og størrelse. 

En 3d-modell av steinen 2024 YR. Den er altså på størrelsen med Munch-Museet i Oslo.

En smell 

Steinen er av en betydelig størrelse, men er ikke blant de virkelig digre asteroidene. Den er nå estimert til å være rundt 60 meter i diameter,  ifølge undersøkelser med Webb-teleskopet. Den er altså omtrent på størrelse med Munch-museet i Bjørvika i Oslo, 

En annen studie viser at diameteren er et sted mellom 30 og 65 meter, og at den har en relativt uvanlig form. Forskerne sammenligner det med en hockey-puck, ifølge NOIRLab. De står bak den nye studien som du finner her. 

NOIRLab sporer 2024 YR4 til å stamme fra hjertet av asteroidebeltet. Det er den store samlingen is og stein som går i bane mellom Mars og Jupiter. 

Det er sannsynlig at steinen ble forstyrret av tyngdekraften til gigaplaneten Jupiter. Det er vanligvis grunnen til steiner fra asteroidebeltet blir sendt vår vei. 

En liten flik av månens overflate, her ved Sørpolen. Den er dekket av både små og store kratre.

Det er fortsatt en overveldende stor sjanse for at den ikke treffer månen. 96,2 prosent etter enkel hoderegning. 

Men hvis den faktisk treffer månen, blir det et heftig smell. 

Den vil lage et krater på nesten en kilometers bredde, flere hundre meter dypt. 

Det viser en enkel utregning med denne nedslagskalkulatoren for månen med en 60 meters steinete asteroide som kolliderer  i 17 kilometer i sekundet.

LES OGSÅ

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS