Arkiv: november 2017

Nord universitet

Er du også god til å utsette oppgaver som må gjennomføres? Da er du ikke alene. Men hvorfor gjør vi det – gang på gang på gang?

Både Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo har fått nei til å innføre guttepoeng. Nå vil NTNU søke.

Bekymrede forskere gjør opp status over 25 års innsats mot rovdriften på planeten, og budskapet er klart: Verdens regjeringer må presses til å løse miljøproblemene med en gang.

Å slå sammen høyskoler skjærer seg hvis ikke alle parter er enige om hvorfor og hvordan. Dette gjelder også for kommuner, fylker og bedrifter, sier forsker Mats Persson.

De regionale forskningsfondene

I dag vil kvalitetsmedvitne japanarar helst ha makrellen sin handfiletert i Kina. Med forskarhjelp skal norsk fiskeindustri kunne lage like fine filetar her heime. 

En ny doktorgrad har undersøkt hvor mange gravide i Norge som er smittet med katteparasitten Toxoplasma gondii.

Høgskolen i Oslo og Akershus

Forskere har undersøkt hvilke tiltak som fungerer best mot mobbing. Her gir de sine råd til lærere og foreldre. 

Det radioaktive utslippet i Russland i slutten av september må skyldes et uhell eller en atomulykke, mener Statens strålevern. Det avviser russiske myndigheter.

Nå vil UiO-rektor Svein Stølen vite mer om omfanget av seksuell trakassering ved institusjonen. Også ved Universitetet i Bergen kan en kartlegging være på trappene.

Universitetet i Oslo

Om noen år kan problemet med for store tabletter løses ved hjelp av 3D-printere som lager piller med nøyaktig riktig dose. 

Forskeren forteller:

Teorien hans ble latterliggjort av mange veletablerte fysikere i hans egen tid, men nå vet vi at Birkeland hadde rett.

Smitte fra urent vann og rå eller dårlig stekt kylling ga drøyt 2300 registrerte tilfeller av magesmerter og diaré i fjor. Men mørketallene er høye. Testing av kylling før slakting sparer samfunnet for 695 millioner hvert år, ifølge ny rapport.

Høgskolen i Oslo og Akershus

Muskeltrening med strøm gir bedre effekt enn vanlig behandling etter operasjon av fremre korsbånd.

Norges idrettshøgskole
Bakgrunn:

Nazistene ville bruke idretten til propaganda, men det fikk de ikke til. Utøverne gikk rett og slett til streik og nektet å delta på både organisert trening og i konkurranser, forteller historiker.

For første gang på 15 år kommer nye medisiner mot atopisk eksem. – Dette er veldig velkomment, sier Marit Saunes, hudekspert ved NTNU.

De nasjonale forskningsetiske komiteene

En svensk ekspertgruppe har gått gjennom seks artikler i Macchiarini-saken. De konkluderer med at samtlige 43 medforfattere har opptrådt vitenskapelig uredelig.

Norges musikkhøgskole

Professor og komponist ved Norges musikkhøgskole mener dette er et ukomfortabelt spørsmål, men at vi likevel må stille det.

NIBIO

Vi har fått en kraftig økning av fremmede arter i europeiske skoger – spesielt arter fra Asia. Hvilken effekt har for eksempel mårhunden på norsk natur?

Et år etter terapiforløpet sluttet, var de fleste barna fortsatt fri for tvangstanker.

Ny svensk studie tyder på at flere kvinner enn tidligere opplever tre eller flere spontanaborter rett etter hverandre. Forskerne har ingen sikker forklaring på den kraftige økningen, men de har teorier.

Fossilfunn ved den engelske Jurakysten begeistrer.

For 500 år siden var folk i Nord-Europa opptatt av det samme spørsmålet som mange er i dag. Martin Luther var en av dem. Var det sånn vi fikk de nordeuropeiske velferdsstatene?

NTNU
Bakgrunn:

Under store deler av middelalderen produserte Norge egne mynter. Men myntene imponerte ikke alltid utenforstående eller nordmenn selv.

Astronauter får nedsatt syn når de oppholder seg i rommet over tid. Men hvorfor? Forskere finner nye svar i et oppsiktsvekkende eksperiment der de gjør kreftpasienter vektløse og måler trykket i hjernene deres.

Poteten er nok kommet for å bli. Ny forskning viser nemlig at den ser ut til å kunne takle klimaendringer godt.

Hundeeiere har mindre risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer enn folk som ikke har hund, viser en ny svensk undersøkelse.

Universitetet i Stavanger
Under tellekanten:

Les Under-tellekanten-intervju med professor Edvin Bru.

Universitetet i Bergen

Medisin mot parasitter som bendelorm og Giardia inneholder et stoff som dreper prostata- og tykktarmskreft.

Ny studie viser sammenheng mellom gavmildhet og det å kjenne sine egne hjerteslag.

En gammel landsby i Frederikssund i Danmark har blitt omtalt i skrifter fra middelalderen. Nå har arkeologer antagelig funnet ruinene av den.

Sider