En dansk sølvmynt med opprinnelse fra tiden da kong Harald Blåtann hersket over landet, og som nå er funnet på øya Rügen i Nord-Tyskland. (Foto: Stefan Sauer, dpa via AP,  NTB scanpix)
En dansk sølvmynt med opprinnelse fra tiden da kong Harald Blåtann hersket over landet, og som nå er funnet på øya Rügen i Nord-Tyskland. (Foto: Stefan Sauer, dpa via AP, NTB scanpix)

Tysk 13-åring fant skatt som trolig tilhørte Harald Blåtann

En tysk hobbyarkeolog og en 13-åring har funnet en sølvskatt som antas å ha tilhørt vikingkongen Harald Blåtann.

Harald Blåtann regjerte over Danmark og deler av Norge fra år 958–986. Han regnes som den første kongen som hersket over hele Danmark, og som innførte kristendommen til landet.

Han la også innunder seg områder rundt Oslofjorden og Skagerrak.

Det var i januar at Luca Malaschnitschenko (13) og hobbyarkeologen René Schön ved hjelp av en metalldetektor oppdaget det de først trodde var en aluminiumsbit på øya Rügen i Nord-Tyskland. Men da de tok en nærmere titt, forsto de at biten var laget av sølv, melder tyske medier.

Denne helgen startet utgravingen av det 400 kvadratmeter store området, noe som har ført til funn av flettede halsbånd, perler, brosjer, en Tors hammer, ringer og bortimot 600 utskårne mynter, hvorav over 100 er datert til Harald Blåtanns tid.

– Denne skatten er den største enkeltstående oppdagelsen av Blåtanns mynter i det sørlige området av Østersjøen, og den har derfor stor betydning, sier arkeologen Michael Schirren til nyhetsbyrået DPA.

Den eldste mynten som ble funnet, er datert til år 714. Arkeologene mener at skatten ble gravd ned på slutten av 980-tallet, den samme perioden som Blåtann flyktet til Pommern etter at sønnen hans gjorde opprør.

Pommern er det historiske navnet på området sør i Østersjøen der Rügen ligger, og det var i denne regionen han døde i år 987.

Blåtann har fått æren for å ha samlet Danmark. Vikingkongen var også den første som ga avkall på norrøn religion og som innførte kristendommen til landet.

Powered by Labrador CMS