Eldgammel kultur oppdaget

Restene etter en ukjent sivilisasjon er oppdaget i Nicaraguas jungel. Spanske og nicaraguanske forskere har avdekket en by med flere tilhørende landsbyer, fra tiden før mayaene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Arkitektur, potter og steinmalerier forteller om et avansert rike som oppstod rundt 750 år f.Kr, og utviklet seg over 1 000 år, før det plutselig forsvant for 1 600 år siden. Det mest karakteristiske trekket med de tidlige nicaraguanerne, er kanskje at de hugde ut merkelige støtter i stein.

Monolitter

De siste seks årene har arkeologene jobbet med å grave ut byen Kukra Hill, og landsbyene i nærheten, hvor et hittil ukjent folkeslag levde for flere tusen år siden. Kulturen ser ut til å ligne på den som eksisterte lengre nord, omtrent i samme periode.

Forskerne har funnet krukker og tegninger på stein. I tillegg ser det ut til at det ukjente folket drev serieproduksjon av rare steinmonolitter, som kan ha blitt brukt til bygninger og som landemerker.

- De ligner på støttene som er funnet i Mexico, hvor de hadde rituelle funksjoner, sier dr Ermengol Gassiot fra Universitat Autonoma de Barcelona til BBC Online. Forskerne lurer på om de nicaraguanske utgavene kan ha blitt brukt på gravsteder.

Brå slutt

Men noe må ha hendt rundt år 400 e.Kr. Mens folkeslagene i nord gradvis utviklet seg mot klassiske mayasamfunn, ser det ut til at sivilisasjonen i Nicaragua bare forsvant. Funnene tyder på at bostedene ble brent og forlatt, og at kulturen, slik den hadde vært i hundrevis av år, ble bort for alltid.

Det er ikke all verden man vet om de nyoppdagede folkeslagene, men forskerne tror de kommer til å finne ut mye i løpet av årene som kommer. Mye utgraving gjenstår, og stedene vil nok avsløre en hel masse om de ulike samfunnene som en gang fantes i den nicaraguanske jungelen.

BBC: Ancient Nicaraguan society found

Powered by Labrador CMS