De mørke flekkene er fotspor etter folk som bevegde seg her for tusenvis av år siden. Leiren kom ut av varme kilder, og sporene ble satt for mer enn 7000 år siden. (Foto: Mark Aldenderfer)

Disse fotavtrykkene er mer enn 7000 år gamle

Dette mennesket var kanskje med på kolonisere et av jordas mest avsidesliggende steder.

Tibetplatået er enormt. Det er det største platået i verden, og  dekker 2,5 millioner kvadratkilometer i sentral-Asia. Det kalles ofte verdens tak, siden de høyeste fjellene i verden ligger her. Hele platået ligger gjennomsnittlig 4500 meter over havet.

Men samme hvor høyt eller vanskelig det var å komme seg dit, begynte mennesker på ett eller annet tidspunkt å slå seg ned der.

Noen som bodde i Asia fant sakte, men sikkert ut at det var et gigantisk, «nytt» landområde hvor det gikk an å drive både jordbruk og husdyrhold.

Men når skjedde egentlig dette? Det er ganske lite arkeologisk bevis for når og hvordan folk kom til Tibetplatået, ifølge denne studien fra 2016.

Men litt finnes det. Et av de mest spektakulære funnstedene ble oppdaget i 1998, og nå har stedet blitt reanalysert av en internasjonal forskergruppe, som har publisert resultatene sine i tidsskriftet Science.

Det består av en samling hånd- og fotavtrykk som ble avsatt i myk leire i nærheten av noen varme kilder. Men hvor lenge siden ble disse sporene dannet av levende hender og føtter?

Tibetplatået sett fra verdensrommet. Fjellkjeden du ser nederst i bildet er Himalaya, hvor verdens høyeste fjell finnes. (Foto: (Bilde: NASA))

Mange tusen år siden

Det er 19 forskjellige avtrykk på dette stedet, rett ved landsbyen Chusang i Tibet som ligger nesten 4300 meter over havet.

Det ville tatt så lang tid og kostet så mye krefter å reise dit at dette må være spor etter permanente beboere, mener forskerne. Det ville ha tatt mer enn en måned å vandre fra gjestmilde, mer lavtliggende steder.

Den forrige analysen sier at disse fotsporene er rundt 5000 år gamle, men disse tallene må oppdateres.

Forskerne har brukt radiokarbondatering til å lage et nytt anslag. Det er blant annet basert på mikroskopisk plantemateriale som har blitt funnet på stedet.

Våtområder på Tibetplatået. (Foto: Mark Aldenderfer)

De har også analysert kvartskrystaller i leiren for å finne ut når de sist ble eksponert for sollys. Til sammen dannet disse analysene et nytt bilde.

Nå tror arkeologene at fotsporene er rundt 7400 år gamle, men de kan være opp til 12 000 år gamle. Det er ofte en del usikkerhet i disse analysene.

Menneskene som begynte å leve på denne høyden er sannsynligvis stamfedrene til befolkningen som finnes der nå. Dette er folk som er svært godt tilpasset et liv i høyden.

Her er fotsporene funnet. (Foto: Mark Aldenderfer)

Utvandringen av Afrika

I den store fortellingen om menneskehetens historie er det ikke lenge siden det tibetanske platået ble befolket.

Moderne mennesker som ligner på oss oppsto i Afrika for rundt 200 000 år siden. I løpet av de siste 150 000 år sidene har det vært flere migrasjonsbølger, hvor folk vandret ut av Afrika og dro til Midtøsten, og etter hvert til resten av verden.

Akkurat når det kom folk til Norge er ukjent, men det er mer enn 10 000 år siden.

Referanser:

Meyer mfl: Permanent human occupation of the central Tibetan Plateau in the early Holocene. Science, januar 2017. DOI: 10.1126/science.aag0357. Sammendrag

Powered by Labrador CMS