Alt fra steinalderbosettinger til romerske festninger og middelalderbyer dukker fram fra lufta nå som det er så ekstremt tørt. Dette kan ha vært en ringvoll med en romersk villa i midten. (Alle bilder: Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales)

Den tørre sommeren avslører ukjente arkeologiske steder

Oppfinnsomme britiske arkeologer bruker tørken over Nord-Europa til å drive arkeologi med småfly.

Akkurat som det sørlige Norge, er England og Wales nå rammet av ekstrem tørke.

Men brunsvidde åkre har skapt en unik mulighet.

Fra lufta oppdager forskere nå en rekke forhistoriske steder de ikke visste om.

– At så mye ny arkeologi kan dukke opp er helt utrolig, sier Toby Driver som har hovedansvaret for arbeidet. Han har også tidligere gjort luftfotografering for arkeologimyndighetene i Wales, men har aldri tidligere oppdaget så mye nytt som i sommer.

Et lite fireseters Cessna-fly holdes mest mulig i lufta. Det lander på fire ulike flyplasser i Wales for å tanke drivstoff og komme seg raskt opp i lufa igjen for å lete etter mer.

Noe som kan være et tårn fra middelalderen er i årevis blitt pløyd over. Nå trer det tydelig fram fra lufta. (Foto: RCAHMW)

Solsvidde kornåkre

Tørken har rammet England og Wales hardere enn på mange tiår.

Men dette skaper perfekte forhold for å drive med arkeologi oppe fra lufta i småfly. Arkeologene som fotograferer store deler av Wales, rapporterer om en rekke nye funn.

Festninger, vollgraver og byggverk trer fram i det tørre landskapet.

Arkeologene har funnet firkantede gravhauger fra middelalderen som de ikke viste at fantes i Wales. De har også oppdaget romerske villaer, romerske bondegårder og en romersk festning.

Bosettinger som nå blir synlige kan ha hatt både diker og jordvoller som vern. I tillegg til hus og områder for dyrene. (Bilde: RCAHMW)

Tørken fortsetter

Det er når kornet modnes at muligheten byr seg til å oppdage noe nytt. Da avtegner mønstrene fra fortida seg i kornet på overflaten, fordi ulik dybde i matjorda skaper ulike vekstforhold.

– Det er som et maleri som plutselig kommer fram i landskapet, sier arkeologen Louise Barker til magasinet Wired.

Her kan det ha ligget en romersk bondegård. (Foto: RCAHMW)

Meteorologer har varslet at tørken fortsetter minst en uke til. Det gir arkeologene mulighet til å oppdage enda mer.

Kilde:

The Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales : «Wales-wide drought reveals further lost archaeological monuments».

Powered by Labrador CMS