I fjor snublet engelske vegarbeidere over noen mystiske bein like ved fortidsmonumentet Stonehenge. Kan det ha vært grava til noen av storverkets byggmestere?
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I fjor ble skjelettrestene etter sju mennesker børstet fram fra jorda ved Boscombe Down i Sør-England. Der hadde de ligget i ei trang grav siden rundt 2300 f.Kr., tida da den imponerende steinsirkelen Stonehenge ble bygget like i nærheten.
Etter å ha kikket nærmere på beinrestene, tror arkeologene at menneskene i grava faktisk kan ha vært med på prosessen med å bygge storverket. Særlig på den delen som dreide seg om å slepe digre stykker av blåstein den 250 kilometer lange veien fra Preseli Hills i Wales.
- I middelalderen mente folk at den eneste som kunne ha brakt kampesteinene til Stonehenge var trollmannen Merlin, sier Dr. Andrew Fitzpatrick fra Wessex Archaeology. Nå har vi for første gang funnet de jordiske restene av en av familiene som etter all sannsynlighet var involvert i den enorme oppgava.
Menn i grøfta
Det var nede i grøfta til en ny vannledning at restene av bronsemenneskene dukket opp. Funnet viste seg å være uvanlig fordi hele sju daudinger var klemt sammen i ei grav som normalt ville ha passet for én.
Tre barn, én tenåringsgutt og to voksne menn var dandert rundt en sammenkrøllet mann som må ha dødd da han var mellom 30 og 45 år. Sammen med knoklene lå sju eller åtte krukker til mat og drikke, i tillegg til en hel del pilspisser som har gitt mennene tilnavnet Bueskytterne fra Boscombe.
Hodeskallene til tenåringen og mennene var så like at de fire må ha vært i slekt, mener forskerne. Etter å ha analysert tennene til beinranglene er de også ganske sikre på at hele hurven vokste opp i Wales.
Tennene forteller
Når kroppen lager tenner, bygger den inn en del av mineralene fra vannet man drikker og maten man spiser. Slik ble stoffer fra stedet hvor bueskytterne hadde bodd liggende som et slags fingeravtrykk i tanngarden.
Tennene fra bronsealdergrava hadde lag av en temmelig radioaktiv strontiumisotop, noe som tyder på at mennene vokste opp i et område med radioaktivt grunnfjell. Slike forhold finnes bare i Wales og the Lake District, forteller forskerne. Dermed er sannsynligheten stor for at gjengen kom fra Wales, sammen med steinen til Stonehenge.
- Bueskytterne fra Boscombe, en bande med brødre, må nesten sikkert ha vært med på å frakte blåstein til Stonehenge, sier Fitzpatrick. Gjennom tidas tåke begynner vi å skimte menneskene som hentet byggesteinene til det største tempelet i sin tid.