Annonse
Bildet viser skipet på vannet.
Ligner det litt på et vikingskip?

4.000 år gammelt seilskip rekonstruert i Emiratene

Det nye nasjonalmuseet i De forente arabiske emirater har bygd et 18 meter langt seilskip fra bronsealderen.

Publisert

Skipet seilte utmerket da det nylig var på jomfrutur, rapporterer museet i en pressemelding.

Forskningsprosjektet rundt rekonstruksjonen kan gjøre at vi bedre forstår hvordan mennesker for 4.000 år siden, handlet med hverandre over lange distanser i Arabia, Pakistan og India.

Prosjektet er ikke helt ulikt det nordmannen Thor Heyerdahl hadde ambisjoner om, da han i 1977 fikk bygd sivbåten «Tigris» for å bevise at sumererne i det gamle Mesopotamia var i stand til å seile til India og Afrika.  

«Tigris» ble bygd i Irak og var 18 meter lang. Det samme er denne rekonstruksjonen i Emiratene. 

Et 4000 år gammelt skip, med moderne skyskrapere i bakgrunnen.

Gamle leirtavler

Skipet er blitt bygd ved hjelp av tegninger og beskrivelser på gamle leirtavler. Disse er litt over 4.000 år gamle. Forskere ved to lokale universiteter har samarbeidet med museet i Emiratene om rekonstruksjonen.

Fartøy som dette kalles på Den arabiske halvøya for Maganbåter. 

Magan er det gamle navnet på regionen som i dag omfatter De arabiske emirater og nabolandet Oman.

Skip som dette kan i bronsealderen ha revolusjonert handelen mellom Magan og samfunn i Mesopotamia (nåværende Irak) og Indusdalen (nåværende Pakistan og India). De gjorde det nemlig mulig å transportere store mengder varer som kobber og tekstiler.

De høyreiste stevnene foran og bak er ikke ulike Nordens bronsealderskip fra 3000 år siden og vikingskipene fra drøye 1000 år tilbake. Styreåren bak minner også om vikingskipene. Men både bronsealderskip og vikingskip i Norge og Norden var bygd av planker. Det samme var skip bygd for faraoene i Egypt for mer enn 4000 år siden. Legg merke til det sorte belegget av bitumen utenpå skallet av siv.

10 kilometer i timen

Skipet kan bære 36 tonn og det må 20 personer til bare for å få løftet seilet opp og på plass, siden man ikke hadde funnet opp trinser i bronsealderen.

Under prøveturen seilte rekonstruksjonen av Maganbåten over 90 kilometer rundt i Den arabiske golfen. 

Hastigheten kom opp i 5,6 knop (drøyt 10 kilometer i timen) under et seil laget av geitehår.

Thor Heyerdahl og mannskapet hans tilbakela i 1977 og 1978 hele 3000 nautiske mil med «Tigris».

Fra Norge, Sverige og Danmark dro bronsealdermenneskene kanskje helt ned til Middelhavet i store fartøyer for 3000 år siden. Der kan de ha handlet kobber og ull. Fra England hentet de tinn til bronsen. Men skandinavene den gangen brukte padleårer. Seilet kom først til Norge i århundrene før vikingtiden.

Bygd av 15 tonn siv

Skipsbyggere fra Kerala i India hjalp til med å sette sammen skroget av 15 tonn siv.

Sivet ble bundet sammen ved hjelp av tau laget av fibre fra daddelpalmer. Mellom sivbuntene ble det tettet for vann ved hjelp av bitumen, en seig asfaltlignende veske.

Arkeologer har nylig funnet beviser for lignende bruk av bitumen, for veldig lenge siden på øya Umm an-Nar. Øya ligger utenfor emiratet Abu Dhabi. Dette samsvarer også med kilder i det gamle Mesopotamia.

Skroget ble lagd av 15 tonn siv.

Muset rapporterer i en pressemelding, at da lokale sjømenn la ut med replikaen av bronsealderbåten, så innså de raskt at dette var et sterkt fartøy. 

Selv om skipet er tungt, så beveget det seg smidig gjennom sjøen.

Powered by Labrador CMS