Et gullark der Tut-ankh-Amon er avbildet er blant gjenstandene som for første gang stilles ut for offentligheten i Egypt. (Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB scanpix)

Skatter fra Tut-ankh-Amons gravkammer stilles ut for første gang

For første gang siden de ble funnet i 1922, stilles flere skatter fra gravkammeret til den egyptiske faraoen Tut-ankh-Amon ut for publikum. 

Minst 55 stoffbiter dekorert med gull som ble funnet i faraoens grav, er blant skattene som nå stilles ut, sier den tyske kuratoren Christian Eckmann.

Stoffbitene har vært lagret på Det egyptiske museet i Kairo siden de ble funnet, og de har verken blitt restaurert eller vitenskapelig undersøkt, ifølge Eckmann.

– De bitene kan kobles til Tutankhamons hestestridsvogner. De var dessverre i svært dårlig stand, sier kuratoren.

Noen av stoffbitene viser tradisjonelle egyptiske motiver, mens andre er pyntet med mønstre som var svært vanlige i landene øst for Middelhavet inn i det andre årtusen f.Kr.

Den egyptiske antikvitetsministeren Khaled el-Anani åpnet onsdag utstillingen. Den markerer også 115-årsjubileet til Det historiske museet, som også er kjent som Det egyptiske museet, i landets hovedstad.

Tut-ankh-Amon besteg tronen som niåring og var farao i Egypt i perioden 1334 til 1325 f.Kr. Den nærmest intakte graven hans ble oppdaget av den britiske arkeologen Howard Carter i den sagnomsuste Kongenes dal i Luxor i 1922.

Der fant han blant annet sarkofagen med Tutankhamons mumifiserte levninger inni. I motsetning til de fleste andre gravkamrene som ble oppdaget i dalen, var den ikke blitt plyndret i oldtiden.

Powered by Labrador CMS