Annonse
Fotsporene ved foten av Ol Doinyo Lengai er antagelig mellom 5000 og 19 100 år gamle og satt av både kvinner, menn og barn. (Foto: Robert Clark/National Geographic Creative)

19 000 år gamle fotspor funnet ved vulkan i Tanzania

Over 400 fotspor laget av mennesker for omkring 19 000 år siden er funnet ved foten av vulkanen Ol Doinyo Lengai i Tanzania. Sporene kan gi ny kunnskap om våre forfedres liv i Afrika.

Publisert

For 19 000 år siden gikk mennesker over den sølete sletten ved foten av vulkanen Ol Doinyo Lengai. Føttene satte dype spor i den askeholdige sølen, og etter bare noen dager var sporene blitt til avstøpninger i tørket jord.

Mellom 7000 og 9000 år senere ble fotsporene dekket av vulkanen. Helt fram til 2006.

Kongo Sakkae oppdaget fotsporene som tittet frem, og i 2008 dro konservatoren Jim Brett til Tanzania for å fotografere de vel 400 fotsporene.

Fotografiene sendte han til Cynthia Liutkus-Pierce, som er geolog hos Appalachian State University.

Fotspor er sjeldne

Liutkus-Pierce samlet en forskergruppe for å undersøke avtrykkene.

Det har vært en stor utfordring å datere fotsporene, og derfor er det først nå forskningen er publisert, i det vitenskapelige tidsskriftet Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

– Områder med fotavtrykk fra mennesker er utrolig sjeldne, og det har derfor vært utrolig spennende å arbeide med dette. Alle fotsporene er satt på omkring samme tidspunkt, og det gir et innblikk i de sosiale aspektene av livet til forfedrene våre, sier Liutkus-Pierce til nationalgeographic.com.

Her kan du se hvordan forskerne tror fotsporene har blitt bevart i så mange år. (Video: Bournemouth University)

Aske lurte forskerne

Forskerne hadde en teori om at sølen som fotsporene ble satt i, startet som aske. Derfor antok de at asken og fotsporene var like gamle: 120 000 år.

Men det viste seg å ikke stemme.

Asken var transportert til området ved vulkanen – kalt Engare Sero – via vann. Å fastsette alderen på fotsporene ble derfor mye vanskeligere enn først antatt.

Forskerne innledet jakten på de yngste krystallene i avsetningen. Og det ga forskerne helt andre tall. De er trolig mellom 5000 og 19 100 år gamle.

– Det er ikke enkelt å datere området, men de har heldigvis noe å arbeide med. Vulkanske sedimenter kan være veldig vanskelige, og jeg synes at de har gjort en god jobb, sier Craig Feibel, som er ekspert på sedimentær geologi ved Rutgers University til nationalgeographic.com.

En av vandrerne hadde en brukket tå

Det er også funnet eldgamle fotspor andre steder.

Ved Willandra Lake i Australia finnes det 700 fotavtrykk som er omkring 20 000 år gamle, og to steder langs den sørafrikanske kysten har man funnet spor som er 120 000 år gamle.

Det som gjør Engare Sero unikt, er at sporene er så godt bevart. Avtrykkene stammer fra både menn, kvinner og barn, og en av dem ser ut til å ha hatt en brukket tå.

For tiden er området beskyttet av myndighetene, men forskerne har tatt 3D-skanninger av alle fotsporene hvis det utenkelige skulle inntreffe.

– Gud forby at det skjer noe med det området. Men heldigvis har vi mulighetene for å kunne replisere fotsporene ved hjelpe av 3D-print, sier Liutkus-Pierce til National Geographic.

Referanse:

C.M. Liutkus-Pierce (et al.) «Radioisotopic age, formation, and preservation of Late Pleistocene human footprints at Engare Sero, Tanzania», Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology (2016), doi: 10.1016/j.palaeo. 2016.09.019

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS