Annonse

Her er vikingenes mønstre

Forskerne har identifisert seks stilarter som var på moten i løpet av vikingtiden.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere mener at vikingene høyst sannsynlig hadde tatoveringer, og at de har utsmykket kroppene med de samme mønstrene og motivene som brukte på våpen, smykker og andre gjenstander.

Her kan du se bilder av de seks forskjellige stilartene innen vikingdesign

(Foto: Hanne Pedersen, Nationalmuseet i Danmark)

Oseberg-stilen:
Oseberg-stilen er den tidligst kjente vikingstilen. Stilen er oppkalt etter Osebergskipet, man fant nær munningen av Oslofjorden i 1903. Motivene omfatter dyr og i visse tilfeller menneskeliknende figurer. Stilarten er kjennetegnet av kringleformede kropper. Dyrene har gribbeføtter – hendene og føttene griper hverandre i et slags flettverk.

(Foto: Hanne Pedersen, Nationalmuseet i Danmark)

Borre-stilen:
Borre-stilen er oppkalt etter et gravfunn fra 1853 i Borre i Vestfold. Stilen kjennetegnes av små, kattelignende dyrehoder man ser forfra. Potene griper om seg selv eller den ringen dyret er innenfor. Rammen består av et flettverk av ringer og knuter som bindes sammen med doble konturlinjer.

(Foto: Hanne Pedersen, Nationalmuseet i Danmark)

Jelling-stilen:
Jelling-stilen er oppkalt etter et sølvbeger man fant i et gravkammer i Jelling i Danmark i 1820. Stilen kjennetegnes av dyr som har en lange, båndformede kropper. Dyrets øyne er mandelformet, og det har en krølle på snuten. På toppen av hodet har den en nakketopp som er flettet sammen med kroppen.

(Foto: Hanne Pedersen, Nationalmuseet i Danmark)

Mammen-stilen:
Mammen-stilen er oppkalt etter en sølvinnlagt øks som er funnet i et gravkammer i en høyde på Jylland i 1868. Det store firbeinte dyret ligner det som pryder den store Jellingsteinen, men har en bredere kropp.

(Foto: Hanne Pedersen, Nationalmuseet i Danmark)

Ringerike-stilen:
Ringerike-stilen er oppkalt etter runesteiner som ble funnet i Norge. Det er en videreutvikling av Mammen-stilen. Dyrenes kropp, og nakketoppen, er større.

(Foto: Hanne Pedersen, Nationalmuseet i Danmark)

Urnes-stilen:
Urnes-stilen er oppkalt etter utskåret trekunst i stavkirken Urnes i Luster kommune. Dyrene har slankere kropper, og øyene er smalere enn i de andre stilartene. Dyrene biter om hverandre i halsen.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS