Libyas tapte sivilisasjon

Satellittbilder avslører Libyas før-islamske byer og bygninger.  
10.11 2011 05:00


Illustrasjonen viser et satellittbilde av et ørkenområde i Libya. Arkeologene har tegnet inn befestede bygninger i sort, boligområder i rødt, og hager og dyrket mark i grønt.

Ved hjelp av luftfotoer og satellittbilder har arkeologer fra University of Leicester i England kartlagt spor etter mer enn 100 gårder, landsbyer og borg-lignende bygninger i Libya, skriver Science Daily.

Byggverkene stammer fra mellom år 0 og 500 år før Kristus, og er reist av den før-islamske Garamantes-sivilisasjonen.

- Dette er som om noen skulle komme til England og oppdage alle middeladerslottene. Disse bosetningene har ikke blitt kartlagt under Gaddafi-regimet, sier professor David Mattingly, som ledet prosjektet, til ScienceDaily.


Bildet viser restene av en steinborg i den libyiske ørkenen.

Barbarer?

Arkeologene forteller at Gaddafi-regimet gjorde det svært vanskelig for forskere å studere Libyas før-islamske historie. Nå som regimet har falt, kan forskerne etter hvert kaste seg over de spennende skattene under sanden.

Garamantes-folket  levde i byer i Sahara-ørkenen frem til rundt år 700. De er kjent for å ha greid å utnytte de store vannreservene under ørkenen, og ved hjelp av et utstrakt irrigasjonssystem drev de også jordbruk i denne ekstremt tørre delen av kloden.


Restene av en Garamantes-landsby.

Ifølge de gamle romernes historiske nedtegnelser var Garamantes et barbarisk og rimelig primitivt folk, men nyere funn viser at de var svært avanserte for sin tid.

- De var faktisk svært siviliserte, og bodde i store, befestede bosetninger og drev med landbruk i oasene.

- De levde i en organisert stat med byer og landsbyer, hadde skriftspråk og den beste teknologien. Garamantes-folket var pionerer når det kom til det å etablere oaser og åpne opp for handel gjennom Sahara, sier Mattingly.  

Kilde: 

Castles in the Desert: Satellites Reveal Lost Cities of Libya, ScienceDaily 9/11-2011

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse