Annonse

Thor Heyerdahl er død

Arkeologen og eventyreren Thor Heyerdahl er død, 87 år gammel. Han døde torsdag kveld i sitt hjem nær byen Alassio på den italienske rivieraen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Thor Heyerdahl"

Heyerdahl ble operert for kreft i fjor sommer. Operasjonen forløp uten spesielle komplikasjoner, og snart var han tilbake i full jobb med den kontroversielle boken “Jakten på Odin”. Men sykdommen spredte seg, og i påsken ble han plutselig syk og måtte legges inn på sykehuset Santa Corona i Italia.

Med sjøfareren og oppdageren Thor Heyerdahls død har Norge mistet en legende og en av de ytterst få nordmenn med et internasjonalt navn og renommé.

Thor Heyerdahl var født i Larvik, var helt fra barndommen fast bestemt på å bli “oppdagelsesreisende”. Han fikk tidlig interesse for zoologi og antropologi, og spesialiserte seg blant annet på Stillehavsantropologi. Han lanserte hypotesen at Polynesia var befolket fra Amerika og ikke fra Sørøst-Asia, og for å bevise sin hypotese bygget han i 1947 flåten “Kon Tiki”. Boken om den reise han og hans ekspedisjon foretok, ble en verdenssuksess, og er oversatt til over 60 språk.

I årene som fulgte ble det et stort antall ekspedisjoner og utgravinger - blant annet til Påskeøya hvor han konstaterte tre kulturepoker i stedet for én som man regnet med - og sjøreiser med sivbåtene “Ra” og “Ra II” i Atlanterhavet i 1969-1970 og “Tigris” i Persiabukta i 1977. Disse sjøferdene over store hav med primitive farkoster etter forhistoriske båtmodeller var så eventyrlige at han føyer seg inn i rekken av verdens store sjøfarere og oppdagere.

Hans forfatterskap i forbindelse med ekspedisjoner er stort, og helt til det siste var han levende opptatt av nye forskningsprosjekter.

Utallige er de priser og hedersbevisninger som Thor Heyerdahl har fått opp gjennom årene. Øverst rager nok Storkorset av St. Olavs Orden. Og han registrerte nok med stor interesse at det tidligere Sovjetunionen ga en nyoppdaget planet hans navn. Den ble funnet i astroidebeltet mellom Mars og Jupiter, og er bare åtte kilometer i diameter.

(NTB)

Powered by Labrador CMS