Materialene som ble brukt i brønnene har derimot holdt seg takket være forholdene nede i bakken.
Mestret lafting
Bjelkene ble holdt sammen av enkle, men smarte bygningsmetoder som vi fortsatt bruker i dag.
Funnet viser at steinalderbøndene mestret lafting, der stokkene felles inn i hverandre.
De fikset også en teknikk som kalles tapping der bjelker føyes sammen med et hull og en tapp.
Steinalderfolkene har dessuten låst sammenføyningene med kiler av tre.
Til sammen har dette skapt solide trerammer som holdt brønnene inntakt.
Uten metallredskaper
Tidligere har man antatt at man trengte metallredskaper for å lage komplekse konstruksjoner i tømmer, skriver forskerne. De nye funnene tilbakeviser denne oppfatningen.
Annonse
Bøndene som bygde disse brønnene kjente nemlig ikke til metall. De har brukt steinøkser og andre teknikker for å forme treet.
Trematerialet er så godt bevart at forskerne i dag kan studere årringene i dem.
Forskerne kan også fortelle at eiketrærne hadde stammer på maksimalt en meters tjukkelse da de ble felt.
Etter å ha splittet stammene i to med trekiler lagde steinalderbøndene bjelker som så ble delt opp i mindre bjelker.
Deretter ble bjelkene skåret til slik at de passet sammen.
7000 år
Brønnene er bygd av folk som tilhørte det arkeologene kaller den båndkeramiske kulturen. Dette er de første bofaste jordbrukerne i Sentral- Europa.
Tidligere fantes kun jegerfolk som levde av skogen og elvene. De første bøndene dyrket jorda på de gunstigste stedene mens rundt dem var resten av Europa dekket av tett skog.
Den båndkeramiske kulturen kom til Sentral-Europa for 7000 år siden. Folkene spredde seg fra Ungarn og utover Tsjekkia og det sentrale Tyskland før de endte opp i Frankrike i vest og Polen i øst.
Annonse
Allsidig kost
Funnene av det avanserte tømrerarbeidet er gjort på tre ulike steder øst i Tyskland. Forskerne presenterer sine funn i tidsskriftet PLOS One.
På bostedene ble det funnet spor av emmerhvete og en annen hvetesort, einkorn. Erter, linser, lin og valmuer ble også dyrket. Av ville vekster tok folk for seg av jordbær, epler, slåpetorn, bringebær og hasselnøtter.