En av tavlene mener de at sikkert kan dateres til midten av 1400-tallet. De andre tre tidfester forskerne til 1800-tallet.
Dermed konkluderer forskerne med at Rongorongo-skriften kan ha blitt oppfunnet før europeere kom til øya i det østlige Stillehavet.
Verdens mest isolerte sted
Påskeøya – eller Rapa Nui som de opprinnelige innbyggerne selv kaller øya – er blitt sett på som det mest isolerte stedet på jorda hvor det bor et litt større antall mennesker.
Man antar nå at øya ble befolket rundt år 1200.
Selv kalte de første innbyggerne øya Te Pito o te Henúa – «Verdens navle».
DNA hos befolkningen peker i retning av at innbyggerne kom fra andre deler av Polynesia – øyene i den midtre delen av Stillehavet.
Språk, arkeologiske funn og DNA kan sammen tyde på at polynesierne opprinnelig reiste ut fra øya Taiwan utenfor Kina.
Nordmannen Thor Heyerdahl sin teori var at folk fra Sør-Amerika hadde kommet til Påskeøya på balsaflåter. Dette forsøkte han å bevise, blant annet med Kon Tiki-ekspedisjonen i 1947.
Ligner ikke på noe annet
Rongorongo ligner ikke på skrift noe annet sted i verden. Men den har paralleller i Påskeøyas egen gamle bergkunst, påpeker de italienske forskerne.
At en av tavlene i Roma nå kan dateres til 1400-tallet, plasserer den altså på et tidspunkt lenge før europeerne kom til øya.
Kanskje kan Rongorongo-skriften gi oss mer innsikt i hvordan skriftspråk har oppstått.
Forskerne understreker at de ikke har kommet med noe endelig bevis for at innbyggerne på Påskeøya oppfant dette skriftspråket, helt uten påvirkning utenfra.
Annonse
Rongorongo-skriften er dermed fortsatt et uløst mysterium.