Stiller spørsmål ved forgangne fotspor
Forskningen spriker rundt eldgamle menneskespor i Mexico. Enten tilhører avtrykkene noen helt andre enn våre tobeinte forfedre, eller så var de første amerikanerne mer enn lovlig tidlig ute.
Sommeren 2005 kom nyheten om at tidlige mennesker hadde satt sine fotavtrykk i myk aske i Mexico, for så mye som 40 000 år siden. Og det kom jo som en slags overraskelse. Inntil da hadde forskerne nemlig trodd at menneskene ikke labbet over Beringstredet før for 15 000 år siden.
Men nå sås det altså tvil om det noe tidlige oppmøtet. Geokronologen Paul Renne fra Berkeley Geochronology Center har nemlig datert fotsporene på nytt, og kommet fram til et oppsiktsvekkende resultat.
Den vulkanske asken som avtrykkene står i, ser ut til å være hele 1,3 millioner år gammel. Dermed blir det en smule usannsynlig at sporene stammer fra føttene til våre forfedre.
- Jeg stiller meg meget tvilende til at det dreier seg om fotspor, sier Renne, som likevel ikke helt kan utelukke muligheten.
To metoder
- Det er jo tenkelig at det var menneskelignende skapninger i den nye verden for 1,3 millioner år siden. Men det ville i så fall gjort fotsporene til århundrets funn innen arkeologien, sier Renne til Nature.
Sammen med kollegaene har han brukt to ulike metoder for å måle alderen på laget som de mystiske sporene står i. Den ene går ut på å finne nivåene av forskjellige isotoper av argon i bakken. Den andre finner alderen ved å måle magnetiske signaler fra sedimentene.
Forskerne mener disse teknikkene er langt bedre egnet til dateringa enn metodene som er blitt brukt tidligere.
Silvia Gonzalez, som står bak rapporten om de 40 000 år gamle avtrykkene, mener imidlertid det er argon-metoden som er ubrukelig. I følge BBC stiller hun også spørsmål ved hvorvidt Renne og kolleganene har tatt prøver fra det riktige området.
Dermed aner vi vel at siste ord ikke er sagt i denne saken. Gonzalez har i hvert fall tenkt seg tilbake for å spa opp noen uomtvistelige beviser for at teorien hennes holder stikk.
Vi venter så klart i spenning.
Referanse:
P. R. Renne, J. M. Feinberg, M. R. Waters, J. Arroyo-Cabrales, P. Ochoa-Castillo, M. Perez-Campa, K. B. Knight, Geochronology: Age of Mexican ash with alleged ‘footprints’, Nature 438, E7-E8 (01 Dec 2005) Brief Communications.
Lenker:
Nature: Footprint claims get stamped on
BBC: Study treads on footprint claim