I de første amerikanernes fotspor?

Forskerne er ikke helt enige om når de første menneskene vandret inn i Amerika. Nå kan forsteinede fotspor flytte den antatte datoen hele 25 000 år tilbake i tida.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenfor den meksikanske byen Puebla ligger et felt av forsteinet, vulkansk aske. Det er pepret med fotspor fra ei fjern fortid, melder Nature. Over askeflata sitter avtrykk som ser ut til å være laget av voksne mennesker og barn.

Side om side med tobeiningene, løper fugler, katter, hunder og klovdyr. Kanskje de flyktet de fra et utbrudd på vulkanen Cerro Toluquilla, som ligger like ved.

En aldersanalyse av skjell i steinlagene antyder at sporene ble satt for rundt 40 000 år siden. Det er i så fall en smule oppsiktsvekkende. De fleste forskere mener nemlig at mennesket slentret inn i Amerika først 25 000 år senere.

Gamle amerikanere

I følge dagens teorier vandret mennesket fra Asia til Amerika via Beringstredet. Det skal ha skjedd en eller annen gang for mellom 15 000 og 10 000 år siden. De eldste funnene av leirplasser stammer også fra omtrent 14 500 år tilbake i tida, skriver Nature.

Men det finnes noen forskere som mener at de tobeinte var på pletten mye tidligere. En kontroversiell genanalyse av amerikansk urbefolkning indikerer at noen mennesker kan ha vandret inn allerede for 40 000 år siden.

Og det kan jo stemme overens med datoen for de mystiske fotsporene. Kanskje. Forskerne er nemlig ikke helt sikre på at det faktisk er menneskespor som stikker opp av den forsteinede askeflata.

Ikke sikre spor

Avtrykkene ligger helt oppe i dagen i et område med relativt stor trafikk av mennesker. Påvirkning fra folk og forrykende regnvær kan ha forandret formene slik at de bare ligner på menneskeføtter.

- Jeg tror det er fotspor, sier geoarkeologen Silvia Gonzalez, fra teamet som oppdaget avtrykkene i 2003.

Men Paul Renne fra University of California, Berkeley er ikke overbevist.

- Jeg har sett sporene med egne øyne, og jeg tror ikke de er fotavtrykk, sier han til Nature.

Så da får vi vel bare å vente og se. Det eneste som er helt sikkert i diskusjonen rundt menneskenes inntog i Amerika, er nemlig at den er langt fra avsluttet.

Alle bildene tilhører Silvia Gonzalez fra Liverpool John Moores University.

Referanse:

Funnene ble lagt fram på Royal Society’s Summer Science Exhibition i London den 4. juli 2005.

Lenker:

News@nature: Ancient footprints found in Mexico
Nettstedet for: Mexican Footprints
BBC Online: Footprints of ‘first Americans’

Powered by Labrador CMS