Annonse
Brun trespade med kort skaft som er ganske hel.
Denne trespaden ble funnet etter snøsmelting ved Grovåskardet i Fjord kommune. Den er datert helt tilbake til 180–350 år etter Kristus.

Urgamle gjenstander smelter fram i  fjellheimen: – Hold utkikk

På grunn av ekstra lite snø i fjellet i år, vil eldgamle gjenstander smelte fram i fjellheimen i Møre og Romsdal, ifølge arkeologer. De ber nå folk holde utkikk.

Publisert

Sommeren for ti år siden var spesielt tørr og varm i fjellheimen rundt omkring i Møre og Romsdal. Fylkeskommunens arkeologer mottok derfor ekstra mange henvendelser fra folk som hadde funnet eldgamle gjenstander som hadde smeltet fram fra snøen.

Denne sommeren har det vært tilsvarende forhold i fjellet. Arkeologene ber derfor nå turfolk om å holde utkikk.

– Særlig langs smeltende snøfonner og i områder hvor man vet det finnes jakt- og fangstanlegg, sier arkeologene Guro Dehli Sanden og Kristoffer Dahle i en pressemelding.

Hva om du finner et vikingsverd?

Det hender at både arkeologer og turfolk snubler over alt fra pilspisser og andre jaktredskaper til intakte sverd fra vikingtiden.

Hva du gjør hvis du skulle være så heldig å finne noe slikt, avhenger av hva det er du har funnet og hvor mye du har funnet, ifølge arkeologene.

Du må sørge for å ta bilde av funnstedet med gjenstanden – både nærbilde og oversiktsbilde. Og du må gjerne notere seg GPS-koordinatene hvis du har mulighet.

– Dersom man ikke klarer å frakte med seg gjenstanden ned på en forsvarlig måte uten at den går i stykker, så la den ligge, sier de to arkeologene.

Mange spennende funn

Etter den varme sommeren i 2014, dukket det opp mange interessante ting, ifølge arkeologene.

Blant annet ble det funnet en gammel trespade som har blitt datert helt tilbake til 180–350 år etter Kristus.

Det ble også funnet mange såkalte skremmepinner, en bunke trepinner bundet sammen i toppen med bjørkenever. Trepinnene bevegde seg i vinden og lagde lyd, litt som moderne vindspill som folk har utenfor boligen sin. Oldtidsjegere brukte disse skremmepinnene ved at lyden skremte villreinen og ledet dem mot jegerne.

Finner du gjenstander som er fuktige, må du passe på at de ikke tørker inn. Du bør bevare funnet kjølig i et kjøleskap eller kjeller.

– Og om det er gevir eller bein, så kan man gjerne putte de i fryseren, sier arkeologene.

Få med deg ny forskning om kultur, arkeologi og historie:

Powered by Labrador CMS