Annonse
Arkeologer har gjort flere funn i Hjørungavåg. Blant de viktigste er et 4000 år gammelt steinalderhus, flere stolpehull fra yngre jernalder, og strukturer som indikerer aktivitet i vikingtiden.

Langhus og vikinggrav trolig funnet på Sunnmøre

Arkeologer har funnet rester av det som trolig er et langhus fra vikingtiden, sammen med en vikinggrav, i Hjørungavåg på Sunnmøre.

Publisert

Stolpehullene som er funnet, tyder på teknikker som var vanlige i vikingtiden, noe som gjør at forskerne tror det er snakk om et langhus, skriver Møre og Romsdal fylkeskommune i en pressemelding.

Funnene ble gjort ved hjelp av georadar, som viste hvor arkeologene kunne grave målrettet.

– Georadaren har gitt oss et helt nytt bilde av området og hjulpet oss med å prioritere hva som er viktig å grave ut. Georadaren gir oss mulighet til å se under bakken uten å skade strukturer, sier arkeolog og prosjektleder Arve Eiken Nytun.

Det ble også gjort funn av steinaldergjenstander, hvor de aller eldste trolig er hele 7.000 år gamle. Det ble dessuten funnet mulige spor etter hus fra sen steinalder eller tidlig bronsealder, fra rundt 3.500–4.000 år siden.

Bruk av georadar var sentralt i arkeologenes arbeid med å grave målrettet ned i jorda.

– Dette viser at det her har bodd mye folk i svært mange år og at det kunne ha vært et maktsenter i jernalderen, sier Nytun.

Funnene ble gjort bare noen hundre meter unna stedet der det historiske slaget ved Hjørungavåg rundt år 986. Dette var et av de viktigste slagene i vikingtiden i Norge.

Hendelsen er beskrevet i Snorre Sturlassons kongesagaer. Norske Håkon jarl kjempet mot en invaderende dansk flåte, et slag som endte med norsk seier.

Opptatt av arkeologi og historie?

Se inn i fortiden og få samtidig siste nytt fra forskning.no om historie, språk, kunst, musikk og religion.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS