Annonse
For første gang har forskerne hentet ut og analysert DNA fra eldgammel ost som ble funnet sammen med en 3.600 år gammel mumie.

Verdens eldste ost funnet sammen med mumie

Den ble laget av surmelk og ble funnet rundt halsen på en 3.600 år gammel mumie.

Publisert

For rundt 3.600 år siden døde en ung kvinne i det som nå er Xinjiang-regionen i det nordvestlige Kina.

Hun ble gravlagt i Tarimørkenen der forholdene er så tørre at den forseglede kista bevarte kroppen hennes for ettertiden. Hun var blitt naturlig mumifisert.

  • Les mer om alle mumiene som er blitt funnet i Tarimørkenen i denne saken på forskning.no.

Arkeologer avdekket graven hennes allerede i 2003. Da var hun fremdeles kledd i filthatt, ullfrakk og pelsforede skinnstøvler.

I tillegg hadde hun biter av ost rundt halsen – nesten som et halskjede.

Nå har forskere analysert ostebitene og mener de har funnet verdens eldste ost.

Ku- og geitost

– Matvarer som ost er ekstremt vanskelige å bevare over tusenvis av år, noe som gjør dette til en ganske sjelden mulighet, sier Qiaomei Fu, forsker ved Chinese Academy of Sciences i en pressemelding.

Fu og teamet hennes tok prøver av osten som var lå rundt halsen på tre av mumiene fra Tarimørkenen og analyserte genmaterialet.

Da fant de spor av både ku og geit, noe som tyder på at melken fra begge dyrene ble brukt til å lage den eldgamle osten.

Ostebitene ble funnet rundt halsen og på hodet til mumiene.

Den nye studien ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cell.

Verdens eldste ost?

Menneskenes ostespising går årtusener tilbake.

Allerede i 2012 fant polske og britiske forskere spor etter 7.500 år gammelt melkefett i gamle kar i Polen. Forskerne tror karene kan ha blitt brukt som sil for å skille mysen fra osten. Men var ikke helt sikre, i og med at de bare hadde funnet spor etter melkefett. 

Nå er de kinesiske forskerne derimot sikrere. 

På grunn av de detaljerte DNA-analysene av ostebitene fra Tarimørkenen kan de nå trygt kalle denne osten for den eldste som er funnet, ifølge forskerne selv.

– Dette er det eldste osteproduktet vi kjenner til i dag, slår Qiaomei Fu fast i pressemeldingen.

Kefirs reise

Osten er en kefirost. 

Forskerne fant nemlig bakterier og gjær som sammen med melk har koagulert til klumper kalt kefirkorn. Dette brukes til å produsere fermentert, yoghurtlignende kefirmelk og myk, sur kefirost.

Kefir kalles også surmelk, noe mennesker har konsumert i tusenvis av år.

Forskerne mener funnet tyder på at kefir spredte seg fra Xinjiang-området der Tarimørkenen befinner seg, til andre deler av innlandet i Øst-Asia, for eksempel Tibet.

Referanse:

Yichen Liu m.fl: Bronze Age cheese reveals human-Lactobacillus interactions over evolutionary history. Cell. September 2024.

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS