"Fossile nudler" omskriver historien
Hvem oppfant egentlig nudlene - kineserne, italienerne eller araberne? Funn av 4000 år gamle middagsrester bikker bollen i kinas favør.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Inntørkete nudler har lenge vært vanlige funn ved utgravninger på studenthybeler verden over. Enkelte arkeologer og historikere har fortsatt jakten etter endt utdanning, og har lenge debattert hvor denne egentlig nokså velsmakende retten ble satt til livs for aller første gang.
Funnet av en eldgammel bolle med mildt sagt inntørkede og hele 50 centimeter lange rester av dette kornproduktet har flyttet oppfinnelsen av nudlene 1000 år bakover i tid, og antagelig plassert den i Kina, en gang for alle.
Det 4000 år gamle måltidet dukket opp under arkeologiske utgravninger ved Den gule flod, og viser at kineserne spiste nudler flere hundre år før liknende vaner dukket opp i Italia - og mange tusen år før de fant veien til norske hybelhus.
- Dette er uten tvil de eldste nudlene som er funnet, sier en forsker ved instituttet for geologi og geofysikk i Beijing til New Scientist. Forskeren fant nudelbollen begravet i en tre meter tykk elvebank nær Lajia nordøst i landet.
Analyser viser at nudlene var framstilt av to typer hirse som ble dyrket i nordøst Kina for 4000 år siden.
Funnet er beskrevet i Nature, volum 437, side 967.