- Verdens eldste undersjøiske by

Den greske byen Pavlopetri, som sank i havet rundt 1 000 f.kr, var befolket langt tidligere enn antatt. - Den er verdens eldste undersjøiske by, sier arkeolog.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Undersøkelser av funn på sjøbunnen i Pavlopetri. (Foto: Univerrsity of Nottingham)

I løpet av sommeren har nye dykk og undersøkelser avdekket ytterligere 150 kvadratmeter med med bygninger og blant annet potteskår.

Funnene antyder at byen eksisterte gjennom hele bronsealderen; fra minst 2 800 f.kr til 1 100 år f.kr.

Trolig er dette bare starten på en serie nye oppdagelser i og rundt Pavlopetri. Bevegelser i sanden på sjøbunnen gjør at forskerne etter alt å dømme vil få nye overraskelser, de kan aldri helt vite hva som venter.

Forsker dykker ned til et av de nye områdene som ble oppdaget i sommer, i den undersjøiske byen Pavlopetri utenfor sørkysten av Hellas. Foto: University of Nottingham)

Oppdagelsene så langt gjør at de engelske og greske forskere kan tilbakedatere bosettingen med 1200 år, slik at det er grunnlag for å si at byen var befolket allerede for rundt 5000 år siden.

Unik struktur

- Det er ikke lenger noen tvil om at dette er den eldste undersjøiske byen i verden, mener undervannsarkeolog Jon Henderson ved University of Nottingham.

- Nå finnes det andre eldre sunkne boplasser i verden, men ingen av dem har en bystruktur i samme grad som Pavlopetri. Derfor er den også så unik, fortsetter Henderson overfor avisen The Guardian.

Ruinene av byen hviler under bølgene utenfor den sørlige kysten av Lakonia på Peloponnes i Hellas, bare 50 meter fra strandkanten. Og kun få meter under overflaten.

I år er det første gang noen har fått tillatelse av greske myndigheter til å dykke ned til ruinene, siden Pavlopetri for 42 år siden ble satt på det undersjøiske kartet av Nicholas Flemming.

Se dykk, arbeidsmetoder og intervju med blant annet Flemming nedenfor. (Video fra University og Nottingham, lagt ut på YouTube)
 

Han jobber fortsatt med undervannsarkeologi, og har dessuten fått en rolle i det pågående prosjektet. Nå skal det dykkes i fire-fem år, for å finne mer ut om menneskene som bodde der og samfunnet de levde i, opplyser BBC.

- Vi kan studere hvordan byen også ble brukt som havn, og hvordan handelen foregikk, sier Flemming i en video fra University of Nottingham.

Tempellignende bygning

Da byen sank, anslagsvis rundt år 1000 f.kr, tok den med seg sine hemmeligheter i havet.

Undervannsarkeolog Jon Henderson. (Foto: University of Nottingham)

Men forskerne har allerede avdekket ganske mye, blant annet en nær komplett bystruktur. Det er snakk om 9 000 kvadratmeter med bygninger, gårdsrom, hovedgater, uthogde gravmonumenter i stein og religiøse strukturer.

Det som hittil har overrasket forskerne mest, er oppdagelsen av et slags tempel. Ruinene forteller at strukturen må ha vært monumental, med en stor rektangelformet hall på rundt 30 meter.

Formen og størrelsen gjør at forskerne også antyder at byen var befolket av en elite, noe som i så fall ga den høy status.

I tillegg fant man tusenvis av potteskår på havbunnen. 80 prosent av keramikkfunnene skriver seg fra tidlig bronsealder, eller helt mot slutten av steinalderen, noe som altså peker mot at byen var befolket for rundt 5000 år siden.

Hvorfor sank byen?

Pavlopetri skal blitt stående urørt etter at den ble slukt av havet, og framstår derfor som et slags øyeblikksbilde fra fortiden.

Hvorfor byen endte under havoverflaten, er fortsatt et mysterium, men fagfolkene har noen teorier.

De inkluderer endringer i havnivået, at grunnen brått har sunket på grunn av jordskjelv, eller at en tsunami rammet.

- Sannsynligvis er det en kombinasjon av de to første, sier Dimitris Sakellariou, ved det greske instituttet for oseanografi til The Guardian.

Her forteller undervannsarkeolog Jon Henderson litt mer om prosjektet, som han håper vil pågå i fem år. (Video fra University og Nottingham, lagt ut på YouTube)
 

Forskningen er et samarbeid mellom det engelske universitetet, og det greske Ephorate of Underwater Antiquities of the Hellenic Ministry of Culture.

Les mer:

The Guardian: Lost Greek city that may have inspired Atlantis myth gives up secrets

BBC News: Sea gives up secrets to experts

Powered by Labrador CMS