Annonse

Eldgammel millionby oppdaget

Radarmålinger tyder på at det en gang lå en diger by rundt de imponerende tempelanleggene Angkor Wat i Kambodsja.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Angkor Wat sett fra lufta."



Midt blant jungelvegetasjon og åkrer i Kambodsja ligger ruinene av Angkor, en by som vokste fram på 800-tallet og ble forlatt rundt 700 år senere. Selve midtpunktet i fortidslevningene er tempelet Ankgor Wat.

"Rester av dammer og andre strukturer."

Tempelet og de nærmeste omgivelsene er fredet og definert som en del av verdens kulturarv, men i det store området som strekker seg ut fra tempelet finnes det også mengder av mystiske strukturer.

Her ligger enorme vannreservoarer, kilometer på kilometer med kanaler og grøfter, og underlige jordhauger.

Noen arkeologer har lenge lurt på om disse byggverkene kan ha vært vanningsanlegg og infrastruktur i verdens største førindustrielle by. Andre har ment at strukturene kan ha tjent andre formål for en mye mindre befolkning.

"Merker etter klassisk landsbytempel i Angkor."

Tidligere har området vært for dårlig kartlagt til at noen kunne konkludere med verken det ene eller det andre, skriver Nature.

Men nå mener Damian Evans fra University of Sydney og forskerteamet hans at de har funnet svaret - med radar.

Fant flere rester av fortida

Forskerne har brukt radarmålinger fra et NASA-fly som fløy over området i 2000, og lagd et kart over alle fortidsminnene i hele Angkor-området.

Nå mener de at funnene tyder på at stedet har en svær by med mange mindre forsteder, knyttet fint sammen av et enormt nettverk av kanaler og jorder.

"Rester etter en vei eller kanal."

Radarmålingene har avslørt 79 nye rette strukturer som kan være restene etter veier eller kanaler, og intet mindre enn 94 lokale templer, skriver Nature.

Stor by

Området bærer preg av å ha vært formet av en stor fastboede befolkning, sier forskerne, som tror at Angkor kan ha hatt over en million innbyggere.

De mener den 1000 kvadratkilometer store bosetningen minner om moderne byer som London og New York.

"Kanaler og forsterkede elvebredder."

Men det må nok mer forskning og flere utgravninger til før alle fagfolkene er overbevist om at jungelen i Kambodsja huset en hel millionby for hundrevis av år siden, skriver Nature.

Dessuten er det mange flere mysterier å løse rundt fortidsbyen. Man kan jo begynne med å forsøke å finne ut hvorfor innbyggerne forlot området på 1500-tallet.

Hadde de rett og slett overforbrukt ressursene rundt byen, og lagd sin egen lokale miljøkatastrofe?

Referanse:

D. Evans, C. Pottier, R. Fletcher, S. Hensley, I. Tapley, A. Milne & M Barbetti, A new archaeological map of the world’s largest preindustrial settlement complex at Angkor, Cambodia, Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS Online Early Edition, 13. august 2007.

Lenke:

Nature: Radar reveals ancient Cambodian metropolis

Powered by Labrador CMS