Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det ble altså ingen kongelig begravelse for Englands konge Richard III, etter at han falt i slaget ved Bosworth Field, 22. august 1485.
Etter at den 33 år gamle monarken hadde skjønt at utsiktene til å vinne var svninende, hadde han gjort et hederlig forsøk på å egenhendig kappe hodet av motstanderen Henry Tudor. Det gikk ikke. I stedet endte Richard selv med en hellebard i skolten.
Etterpå satte Tudor den nakne kroppen hans på utstilling. Et par dager etter ble han begravd ved fransiskanerklosteret i Leichester, uten pomp eller høytideligheter, ifølge den samtidige historikeren Polydore Vergil.
Og akkurat det er nå blitt bekreftet av forskerne som har undersøkt den gamle kongens grav. Det er lite royalt å spore, hverken ved hullet i bakken eller håndteringen av liket.
Rufsete grav
Graven skiller seg sterkt fra andre middelaldergraver i byen, påpeker forskerne. Hullene hadde vanligvis pene, vertikale vegger og riktig lengde for en menneskekropp. Graven til Richard var derimot ujevnt rombeformet, og bunnen av gropa var mye mindre enn toppen.
Hullet var rett og slett for kort til at kongen kunne ligge rett ut. Og det gjør han da heller ikke. Kroppen til Richard III ligger vridd med hodet stablet opp mot sida av graven.
Liket hviler heller ikke midt i hullet, noe som kanskje betyr at en person stod nede i graven og tok imot kroppen. Vedkommende gjorde ingen forsøk på å legge kongen bedre til rette.
Det finnes ingen tegn til at den døde ble lagt i noen kiste eller svøpt i et klede. Derimot er det spor som kan tyde på at hendene hans var bundet.
Ingen tvil om identitet
Alt i alt ser det ut til at den falne kongen kan ha blitt begravd i all hast, eller at graverne hadde liten respekt for den døde, mener forskerne.
Kanskje var liket allerede i dårlig forfatning etter noen sommerdager på utstilling?
På tross av den rufsete graven er det uansett liten tvil om at det faktisk er Richard III som hviler der.
Stedet passer med historiske beskrivelser av kongens hvilested, dateringene stemmer, skjelettet er merket av den deformerende sykdommen skoliose – som vi vet at Richard hadde og skadene stemmer overens med kampsår.
I tillegg matsjer DNA-analyser med to kjente etterkommere i slekten.
På grunn av den store interessen rundt funnet av den gamle kongen, ligger resultatene av undersøkelsen nå fritt tilgjengelig for alle.