Annonse

Afrikanske mynter kan endre Australias historie

Fem eldgamle, afrikanske mynter kan bevise at Australia ble oppdaget lenge før James Cook satte sine føtter der.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den australske professoren Ian McIntosh har fem gamle kobbermynter og et kart med en stor 'X' på. Med disse hjelpemidlene skal han finne ut hvem som oppdaget Australia. (Foto: Purdue University)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Året var 1770 da den britiske oppdageren og navigatøren James Cook fant fram til Australia, og to år senere krevde han at landet skulle tilhøre Storbritannia.

Nå kan en ny ekspedisjon, ledet av en australsk antropolog, vise at Australia ble oppdaget lenge før Cook og europeerne satte sine føtter på øyriket.

Ian McIntosh, en professor ved Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI), skal følge et nærmere 70 år gammelt skattekart til et område hvor det er funnet 1000 år gamle kobbermynter fra et tidligere afrikansk sultandømme.

Funnet av soldat

McIntosh håper å finne ut hvordan de mystiske myntene endte opp i sanden i Australia.

Kobbermyntene ble først funnet under andre verdenskrig av den australske soldaten Maurie Isenberg, som var stasjonert på Wessel-øyene, et avsidesliggende område ved den nordlige delen av Australias kystlinje.

Mens Isenberg var på en fisketur i 1944, fant han noen gamle mynter som han tok med hjem. Det var ikke før i 1979 at han fikk undersøkt myntene, og fikk vite at de var over 1000 år gamle.

Ifølge IUPUI stammer noen av myntene fra Indonesia, mens noen av de andre myntene kommer fra Kilwa Sultanate i Tanzania – et tidligere afrikansk handelssentrum.

Det antas at den valutaen, som ikke er funnet andre steder enn Australia, den Arabiske Halvøye og Afrika, ble brukt imellom år 900 og 1400.

Oppdaget av afrikanere?

Professor Ian McIntosh tror myntene kan være bevis på Australia opprinnelig ble oppdaget av østafrikanere.

– Funnet er et sterkt bevis på at Australia var en del av et større handelsnettverk. Vi vet ikke i hvilken grad, det må vi finne ut av, sier McIntosh til Huffington Post.

Hvordan endte disse opp på Wessel-øyene, nord i Australia? Det vil professor Ian McIntosh finne ut av. (Foto: Purdue University)

Professoren peker på at Wessel-øyene, hvor Isenberg fant myntene på 1940-tallet, fanget opp skip som hadde seilt ut av kurs. Den australske forskeren mener det er sannsynlig at Australia var en del av en tidlig maritim handelsrute, som også knyttet Øst-Afrika, India og Arabia sammen.

Nå skal McIntosh finne tilbake til stedet hvor myntene ble funnet, ved hjelp av et gammelt skattekart som soldaten Maurie Isenberg tegnet i sin tid. Stedet hvor myntene ble oppdaget, er markert med en stor X.

– Det er som en detektivhistorie. Vi prøver å lappe sammen fortiden, sier Ian McIntosh til Huffington Post.

Powered by Labrador CMS