Under en kraftig tørkeperiode i 2007 fikk italienske forskere tatt unike bilder av landet innenfor Venezia. Der trer konturene av en diger by fram under maisåkrene.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Gamle ærverdige Venezia med alle sine stolper og kanaler har en enda eldre forløper – Altinum. Den lå en gang i bukta innenfor dagens by, og må ha vært en betydningsfull havneby. Men forskerne har visst lite om den.
Helt til nå.
I 2007 ble det nemlig tatt noen temmelig avslørende fotografier av områdene hvor byen en gang lå. På det tidspunktet herjet tørke i landbrukslandet som nå dekker stedet. Disse forholdene gjorde at det som skjulte seg under åkrene trådte fram på bilder tatt fra oven.
Dermed kunne forskerne fra Padua University se grunnplanen over gamle Altinum.
Bildene avslører sporene etter bygninger og gater, omringet av en bymur og et nettverk av kanaler og elver.
Vi kan se konturene av teater, amfiteater, forum, basilika og andre offentlige bygninger, og av portene i bymuren. Tvers igjennom byen gikk en stor kanal som forbandt Altinum med bukta utenfor.
Viktig for Venezia
Antageligvis spilte denne byen en viktig rolle for tilblivelsen av det mektige Venezia, tror forskerne. De mener innbyggere fra Altinum flyktet ut til øyene i lagunen for å unnslippe barbarer. Stein og murstein fra den forsvunne byen er brukt i palassene i Venezia.
Og kanskje var det nettopp byggeerfaring fra Altinum som la grunnlaget for kanalbyen som i dag dekker de 118 små øyene i lagunen.
Forskerne påpeker at den greske historikeren, geografen og filosofen Strabo beskrev Altinum som en by delvis omgitt av vann, i det første århundret e. Kr.
- Våre resultater antyder at det eksisterte komplekse urbane strukturer med variert og enestående arkitektur som var tilpasset omgivelsene i lagunen, skriver de.
- Disse dataene viser at romerne klarte å bruke dette amfibiske miljøet flere århundrer før byen Venezia oppstod på arkipelet midt i lagunen.
Referanse:
Andrea Ninfo, Alessandro Fontana, Paolo Mozzi, Francesco Ferrarese, The Map of Altinum, Ancestor of Venice, Science, vol. 325, 31. juli 2009, s. 577.