Annonse

Ukjent oldtidsskrift oppdaget

I en grushaug i Mexico dukket det nylig opp noe temmelig sensasjonelt: Ei lita steintavle med hittil ukjente skrifttegn. Nå viser det seg at tegnene kan være oppimot 3000 år gamle, og at de dermed utgjør Amerikas eldste skrift.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.


Dette må vel være så nær man kommer Indiana Jones’ våteste drøm: Et flaksent funn av ei flere tusen år gammel steinplate med tegn som ingen før har sett. De 62 sirlige tegningene på tavla bærer tydelig preg av å være skrift. For eksempel går flere av tegnene igjen flere ganger.

Forskerne står altså etter all sannsynlighet overfor et ukjent skriftspråk.

Taus tale fra Olmec-sivilisasjonen

Steintavla, som har fått navnet Cascajal blokken, ble lagd i løpet av det første årtusenet før Kristus. Visse tegn tyder på at den kommer fra Olmec-sivilisasjonen fra Mesoamerika, mener forskerne.

- Dette er en spennende oppdagelse. Jeg tror den kan være begynnelsen på en ny æra med fokus på Olmec-sivilisasjonen, sier Stephen D. Huston fra Brown University i ei pressemelding.

- Funnet forteller oss at disse nedtegnelsene finnes og at mange flere kan bli funnet. Dersom vi kan dekode innholdet i dem, vil de tidligste stemmene fra den mesoamerikanske kulturen snakke til oss i dag.

"Du finner en større versjon av denne i bunnen av sida."

Vegfyll

Det var nærmest en tilfeldighet at tavla ble oppdaget. Steinen er 13 centimeter tykk og ikke stort større enn et A4-ark, og lå opprinnelig i en haug med grus som vegarbeidere ved Veracruz brukte som fyllmasse.

Den lille tavla og andre saker må imidlertid ha vakt en smule oppsikt, for i april 1999 kalte de lokale myndighetene inn ekspertene Carmen Rodríguez and Ponciano Ortíz for å vurdere om funnene var noe interessante. Det var de altså.

Eldste amerikanske skrift

For å finne fram til når tavla kunne være lagd, undersøkte forskerne keramikkskrot og deler av leirefigurer som var funnet på samme sted. Disse sporene, og tegn på selve steinen, satte produksjonsdatoen til omtrent år 900 f. Kr.

Dermed ble skriften nedtegnet omtrent 400 år før forskerne har trodd at skrivekunsten ble oppfunnet på det amerikanske kontinentet.

Men tegn kan tyde på at i hvert fall denne skribenten har vært en smule usikker i penneføringa. Framsida av steinen er nemlig konkav, og forskerne tror rett og slett dette kan skyldes at forfatteren har måttet risse inn tegnene flere ganger, og skrapet dem vekk imellom.

Eller hva sier du, Indiana?

Referanse:

M. C. Rodríguez Martínez, P. Ortíz Ceballos, M. D. Coe, R. A. Diehl, S. D. Houston, K. A. Taube, A. D. Caldero, Oldest Writing in the New World, Science, 15. september 2006, Vol 313, s. 1610-1614.

Powered by Labrador CMS