Er pyramidene av betong?

Selv om man lett kan begynne å tro det, er ikke betong noe nytt. Nå mener en egyptisk forsker at betong var en av pyramidebyggernes hemmeligheter. Slikt blir det faglig motbør av.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pyramidene slutter aldri å fascinere oss, ikke minst fordi det er litt usikkert akkurat hvordan de ble bygget. Det at man ikke vet alt om hvordan pyramidene ble bygget har selvfølgelig gitt opphav til mange spekulasjoner.

Noen har vondt for å forstå at teknisk kunnskap ganske enkelt kan gå tapt med tiden, og dette kan gi opphav til de de merkeligste teorier.

De merkeligste er selvsagt de vi kjenner fra “alternative tenkere” som Erich von Däniken: At siden vi ikke i dag vet helt sikkert hvordan alle sider ved pyramidebyggingen foregikk, må de gamle egypterne ha fått hjelp av marsboere med romskip og antigravitasjonsteknologi.

Dette perspektivet er blitt kalt “våre forfedre, idiotene”.

Enorme steinblokker

Men de gamle egypterne var ingen idioter, og det er bred enighet blant egyptologer om at de kunne ha bygd pyramidene uten intergalaktisk assistanse.

Store blokker av kalkstein ble hugget ut av fjellet med kobberredskaper og deretter fraktet til der pyramidene som skulle bygges.

Ingen overraskelser der, altså.

Derimot har det bildet av uthungrede og utslitte bønder som ble pisket videre av brutale arbeidssjefer, som vi har sett i filmer og Asterix-album, lenge blitt utfordret.

Dagens forskere mener oftere at de som bygde pyramidene ble pent behandlet, ble lønnet og var temmelig velfødde etter den tidens standard.


 

Betong?

Nå mener en egyptisk forsker som arbeider i USA at deler av pyramidene i Giza er bygget ved hjelp av betong, skriver New York Times.

Michael W. Barsoum er professor i ingeniørvitenskap ved Drexel-universitetet i Philadelphia. Sammen med to kolleger har han tatt mineralogiske analyser av prøver hentet fra flere steder på Kheopspyramiden.

Barsoum hevder de fant mineralinnhold som ikke finnes i noen kjent kalkstein. Derimot mener de at blandingen av kalk, leire og sand stammer fra betong støpt i former.

Disse betongblokkene ville særlig blitt brukt på de øverste nivåene i pyramidene, der det ville blitt vanskelig å heise eller slepe opp store steinblokker.

- Denne antikke betongen er så sofistikert og holdbart at det er forbløffende, skrev Barsoum i en rapport i The Journal of the American Ceramic Society.

Tidligste betong

Dersom Barsoums teorier holder stikk, er dette den tidligste bruken av betong, to og et halvt tusen år før romerne tok teknikken i bruk for alvor.

Men ikke alle er overbevist. Aller minst Zahi Hawass, generalsekretær for fortidsminner i Egypt og leder av utgravningene i Giza.

- Ideen om at betong ble brukt er usannsynlig og mangler ethvert bevis, sier han til New York Times.

Hawass peker på at pyramidene har blitt forsterket flere ganger i moderne tid ved bruk av betong. Han mistenker derfor at grunnen til at Barsoum mener at prøvene hans er betong, simpelthen skyldes at de er av betong - moderne betong, vel å merke.

- Jeg ville spurt Barsoum om hvor han fikk prøvene han har arbeidet med, bemerker Hawass.

Les mer:

The New York Times: Study Says That Egypt’s Pyramids May Include Early Use of Concrete.

Powered by Labrador CMS