2 000 år gammel champagnereklame?

Utgravninger på en bygningsplass i London har avdekket en 2 000 år gammel steintavle som viser det eldste kjente eksemplaret av det romerske navnet for London - Londinensium. Eksperter tror tavla kan referere til byens første champagneimportør.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Størrelsen på plaketten i italiensk marmor er 30 x 40 cm. Den er inngravert med latinske bokstaver, og har blitt datert til mellom år 50 og 150 e.Kr, det vil si enten fra Antonine- eller fra Severandynastiet.

Den ble funnet i Southwark-området i London, hvor tre viktige romerske veier har krysset hverandre.

Fransk bondeknoll

Plaketten tilegner det den har vært festet på til romerske keisere, og til guden Mars, med hilsen fra den londonbaserte handelsmannen Tiberinius Celerianus.

- Hele meningen med dette har vært å reklamere for denne mannens viktighet. En mann som i følge navnet kom fra det nordlige Gaul, sannsynligvis fra champagneregionen Rheims, og som ville blitt behandlet som en bondeknoll i Roma, men som har kommet seg opp og fram i London, sier Francis Grew til CNN. Han er arkeologikurator ved Museum of London.

Ordet champagne betyr forøvrig “ute på landet” på fransk.

I byer som franske Lyon har man funnet mengder med bevis på handelsklassenes status gjennom tilsvarende steintavler. Til dags dato, tross i stor enighet om at London var et viktig handelssenter, er det funnet lite fysisk bevis på linje med dette.

Champagneimportør?

Eksperter sier plaketten er et av de viktigste arkeologiske funnene i Storbritannia på 20 år. De som har undersøkt steintavla mener den kan referere til Londons tidligste champagneimportør.

Nå er det ikke helt klart når i historien boblene fant sin plass i vinen, men den populære versjonen sier at munken Dom Pérignon (1638-1715) oppfant metoden for å lage sprudlingen i champagnen.

Naturlige bobler

Egentlig er de fleste nå enige om at munken gjorde det motsatte - nemlig å forsøke å unngå bobler i vinen. Problemet med vin dyrket så langt nord som Champagne, var at den under visse omstendigheter startet en naturlig andre gjæringsprosess, som skapte bobler.

Om det var bobler i vinen som ble fraktet fra Champagne til London rundt år 100 e. Kr. skal stå usagt, men at handelen fant sted er det liten tvil om.

- Dette er klart et bevis på fremvoksten av handelsklassen i London, sier Grew.

Londiniensium

Plaketten refererer til Londiniensium, som enten kan være en variant av det mer vanlige Londinium, eller mer sannsynlig en referanse til Tiberinius som en av folket i Londinium.

- Dette er meget viktig. Det er den første virkelig monumentale inskripsjonen med ordet Londinium på. Det er også den visuelt sett viktigste inskripsjonen vi har funnet. Ordene er akkurat like klare som folk ville ha sett dem for 2 000 år siden, sier Grew.

Tiberinius Celeranius

En engelsk oversettelse av inskripsjonen lyder: “To the spirits of the emperors (and) the God Mars Camulos, Tiberinius Celerianus, ranking moritex of the (traders) of London (set this up).”

Guden Mars Camulos skal ha blitt tilbedt i stor grad av mennesker fra champagneregionen i Frankrike, og man tror ordet moritex betyr forhandler eller handelsmann.

Dermed synes det som om plaketten er dedikert til guden, fra Tiberinius Celerianus, den viktigste handelsmannen fra champagneområdet, basert i London.

Skal stilles ut

Plaketten ble gravd opp for en uke siden, og etter litt konserveringsarbeid skal den stilles ut ved Cuming Museum i Southwark.

Den ble funnet nær restene av to store romerske murhus, som kan ha vært alt fra handelslaug til villaer. Det er i alle fall mye som tyder på at Southwark har vært et boblende kommersielt senter.

Så langt er bare 15 prosent av utgravingsstedet gravd opp, det er funnet store mengder objekter, og utgraverne håper på flere store funn.

Reklameskilt?

- Inskripsjonen viser hvor viktig London var som handelssenter. Plaketten kan ha vært et reklameskilt festet på siden av bygningen, sier Nansi Rosenborg, senior arkeologirådgiver for bygningsfirmaet EC Harris.

Ekspertene krangler om teksten, men noen sier byslasker kan ha drukket vin med eller uten bobler fra Champagne i London for to millennia siden.

Les mer:

Londonse1 - Major find at SE1 archaeological dig

Powered by Labrador CMS