Homer beskriver virkeligheten i Iliaden
Det greske heltediktet Iliaden, som blir betraktet som et av de største litterære verk i verden, er mer enn bare en fantastisk fortelling: Det er en geografisk korrekt gjengivelse fra de trojanske krigenes tid.
Homers beskrivelse av landskapet rundt Troja blir nå bekreftet gjennom en geologisk rekonstruksjon av hvordan regionen så ut for rundt tre årtusener siden.
Iliaden er skrevet rundt år 700 f. Kr, og er delt opp i 24 bøker som først og fremst handler om krigen mellom grekerne og trojanerne. Historikere mener denne krigen fant sted rundt 1250 f. Kr.
Fantastisk hær
Homer forteller om hvordan den trojanske prins Paris med Afrodites hjelp har bortført den greske helten Kong Menelaus’ kone Helene. Han har tatt henne med seg tilbake til Troja, og for å ta henne tilbake, bruker Menelaus flere år på å samle sammen en hær.
Han får med seg store greske helter som Odyssevs, Akilles og Agamemnon. Fortellingen starter i det tiende året av Trojas beleiring.
De fleste av oss kjenner til historien om hvordan grekerne lurer seg inn gjennom bymurene i en diger trehest - en trojansk hest.
Trojas oppdager
På 1870-tallet oppdaget den tyske arkeologen Heinrich Schliemann ruinene av Troja i en haug vest i Tyrkia som nå heter Hissarlik.
Etter dette har man ikke stilt spørsmål ved byens eksistens, men lærde menn har holdt frem med å argumentere rundt sannhetsgraden i beskrivelsen av hendelsene og de geografiske stedene.
Elveavleiringer
Troja er en by som ble bygget på elveavleringer. Siden Homers dager har avleiringene gjort store forandringer på kysten. Da Troja først ble bygget rundt år 3 000 f. Kr, lå byen i en stor bukt.
Litt etter litt har slam fra elvene Simois og Scamander (i dag heter de Dumrek Su og Kara Menderes) fylt opp hele bukta, og etterlatt Troja på en høy og tørr plassering.
Dokumenterte geologiske forandringer
Gjennom systematisk drilling i elvesletta siden 1977, og datering av fossiler, har geologen John Kraft ved University of Delaware og hans forskergruppe vært i stand til å lage kart over geologiske forandringer.
De har klart å si når de forskjellige områdene var deler av en oversvømt bukt, en sump, en lagune eller en elveslette.
- Områdene vi har kartlagt har gjort det mulig å teste passasjer i Iliaden, og å peke ut områder som kan ha vært havner for antikke Troja, den greske leiren og andre landskapsformer i Iliaden, sier Kraft til Discovery.
- Ikke bare en legende
Til BBC forteller forskeren at da de drillet et hull like foran Troja, kom det ut skjell.
- Homers beskriveleser av stedet sammenlignet med geologiske undersøkelser viser at Iliaden ikke bare er en legende, men at den konsekvent passer med rekonstruksjonene, skriver forskerne i februarutgaven av Geology.
Ingenting forskerne har funnet strider så langt mot landskapsbeskrivelsene i Iliaden.
Lenker:
Homer: Iliaden
Biografi om Trojas oppdager: Heinrich Schilemann
Stedet i Tyrkia: Hissarlik
Hjemmeside: John C Kraft