Annonse

Arkeologer leter på branntomta i Trondheim

Denne uka startet arkeologene letingen på branntomta i Trondheim, etter spor helt tilbake til 600-tallet. Finner de nok, vil utgravingene fortsette utover sommeren.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Trondheim var i sorg etter at et helt kvartal med verneverdig trebebyggelse fra 1800-tallet gikk tapt i storbrannen i desember.

Brannen ble kalt den verste på over 100 år i byen.

Samtidig har ulykken åpnet et område for utgraving. Under bebyggelsen i Trondheim by ligger nemlig restene etter stedets historie.

Bodd folk i 2 000 år?

I første runde skal arkeologene finne ut om det er grunnlag for en storstilt utgraving på tomta. De bruker gravemaskiner for å komme seg ned til middelalderen, og ned til sandavleiringene etter Nidelvens bredd fra 600-tallet.

Arkeologene vet lite om hva som fantes på stedet på den tida.

- Vi har indikasjoner på at de har bodd folk her i 2 000 år, fra tomta til Statens Hus. Vi vet at de har dyrket sin egen mat, men vi har ikke funnet bygninger, og vi vet lite om hva slags samfunn det var, sier arkeolog Ian Reed ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) til NRK.

Vikingpenger eller gravhaug

Han drømmer om å finne en mynt fra vikingtida, eller en gravhaug fra tida før byen ble grunnlagt.

Så langt har arkeologene plukket fram keramikk fra 1600- og 1700-tallet. Skårene stammer både fra importert og hjemmelaga leirgods.

Et stort stykke av et trøndersk melkefat, biter av en tallerken i engelsk porselen, tysk keramikk fra 1600-tallet og en gammel hollandsk veggflis er noe av det de har funnet til nå, skriver Adresseavisen.

Blar i århundrer

Arkeologene blar seg gjennom århundrene som har avtegnet seg lagvis helt fra de første årene denne delen av byen var bebodd.

Nederst har de funnet et solid jordlag, noe som tyder på at området har vært brukt som åker eller hage i lengre tid før det ble bebygd.

Etter et par ukers forundersøkelser skal NIKU avlegge rapport til Riksantikvaren, som skal ta stilling til hvilket omfang hovedutgravningen vil få utover våren og sommeren.

Lenke:

trondheim.com: Byens historie kort fortalt

Bildet viser utgravingen av en gravhaug i Sørlige i Steinkjer. Gravhaugen er fra jernalderen, og ble gravd ut i 2002. Foto: NTNU

Powered by Labrador CMS