Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
De første menneskene oppstod i Afrika sør for Sahara for rundt 200 000 år siden. Etter cirka 80 000 år hadde de spredt seg videre til Midt-Østen.
Forskerne vet ikke hvorfor det tok såpass lang tid før utvandringen skjedde, men de antar at den knusktørre Sahara-ørkenen var en stor barriere. Derfor har forskerne til nå regnet med at de tidlige menneskene fulgte Nilen nordover til Midt-Østen.
Men det har blitt funnet spor langs Afrikas middelhavskyst og i Sahara som viser at det levde mennesker der for rundt 90 000 år siden og kanskje tidligere.
Den gang var det østlige Sahara mye fuktigere enn det er i dag fordi det fikk monsunregn fra det indiske hav.
Elver i Sahara
Radarbilder tatt med satellitt viser at det finnes et nettverk av rundt 800 kilometer med naturlige kanaler i Øst-Sahara. Noen av disse kan være opp til 5 kilometer brede.
Var disse kanalene en gang elver med ferskvann? Det ville geokjemikeren Anne Osborne ved Universitet i Bristol i England, og forskningsgruppen hennes vite.
De undersøkte isotopfordelingen av metallet neodymium i 120 000 år gamle snegleskall fra de mystiske kanalene. Dette sammenliknet de med prøver fra Tibesti-fjellene i det sentrale Sahara, fra bunnen av Middelhavet og fra områder utenfor kanalene.
Fordelingen av isotoper hinter til at sneglene har levd i vann som kom fra Tibesti-fjellene i det sentrale Sahara. Dette vannet løp ut i Middelhavet ved nordkysten av Libya.
Like viktige som Nilen?
Forskningsgruppen mener derfor at det har eksistert et nettverk av elver i Sahara som rant ut i Middelhavet.
Disse elvene kan ha vært like viktige for menneskenes spredning nordover som Nilen, og kan forklare sporene av mennesker som finnes både inne i ørkenen og langs kysten.
- Arbeidet viser betydningen av korridorene gjennom Sahara i menneskenes tidlige historie, sier Chris Stringer, paleoantropolog ved Natural History Museum i London, til forskningsjournalen Science.
Han mener likevel at et fuktigere Sahara kan ha hjulpet til med å spre bosetninger som allerede befant seg langs kysten og som hadde kommet dit via Nilen.
- Helt klare bevis på at Sahara var en stor rute for menneskenes spredning ut av Afrika krever mer informasjon om hvor utvandrerne kom fra og hvilken retning de reiste i, sier Stringer.
Referanse:
Annonse
Forskningen ble publisert i denne ukas utgave av Proceedings of the National Academy of Sciences (DOI: 10.1073/pnas.0804472105).