Eldste spor av fiske på dypt vann

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De eldste spor av at mennesker har fisket ute på storhavet er funnet på Øst-Timor og er 42 000 år gamle.

Menneskene har gjennom hele sin historie høstet av ressurser på kysten, som fisk, sjøpattedyr og skjell. Dette er ressurser som er høstet i strandsonen eller nært land.

Nå har imidlertid arkeologer fra Australia og Japan funnet klare spor av fiskere som har våget seg langt til havs. I en en steinheller på Øst-Timor, en stat som ligger mellom Indonesia og Australia, er det funnet fiskebein fra tunfisk og andre fiskearter som lever langt fra kysten.

Helleren har vært bebodd i en lang periode. Mer enn halvparten av fiskebeina som er funnet fra den eldste perioden stammer fra fiske ute på havet.

Det er ikke oppsiktsvekkende at menneskene som bodde her behersket seilaser på havet, siden de har vært nødt til å krysse åpent hav for å befolke området.

Men de nye funnene viser at de også må ha hatt fisketeknikker som gjorde dem i stand til å høste av fisk langt til havs. Hvilke redskaper de brukte vet man ikke, men det er funnet flere fiskekroker. Det eldste er et fragment av en fiskekrok datert til å være mellom 23 000 og 16 000 år gammelt.

Funnstedet kalles Jerimalai shelter. (forskning.no/ar)

Powered by Labrador CMS