Annonse

Gammelt funn var verdens eldste menneske

Våre første forfedre er blitt enda eldre. En ny undersøkelse av et gammelt funn fra Etiopia antyder at mennesker trampet rundt på kloden allerede for 195 000 år siden.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rekorden er sprengt. Igjen. I 2003 ble alderen på det eldste kjente moderne mennesket satt til 160 000 år, etter et funn i Etiopia. Nå tyder imidlertid en ny undersøkelse på at datoen kan trekkes tilbake til for 195 000 år siden. Men stedet er fremdeles Etiopia.

Dermed finnes det altså enda et argument som støtter teorien om at det moderne mennesket våknet nettopp i Afrika - og sannsynligvis i Etiopia.

Undersøkt på nytt

Funnet ble gjort allerede i 1967. Den berømte fossiljegeren Richard Leakey gravde de forsteinede knoklene av to mennesker fram fra grunnen nær elva Omo i Etiopia.

Den tidas dateringer viste at fossilene var 130 000 år gamle. Leakey var imidlertid på leiting etter mye eldre levninger, og dermed ble beina liggende helt til i dag.

Nå har imidlertid et team av australske og amerikanske forskere datert fossilene på nytt. De samlet inn materiale fra steinlaget like under knoklene, og analyserte det ved hjelp av halveringstiden til radioaktivt argon. Steinen ser ut til å være 196 000 år gammel.

Men hvordan kan forskerne vite at skjelettene over var fra samme periode?

I kortvarige, våte perioder ble enorme mengder organisk materiale dynget opp av oversvømmelser i elva, forklarer John Fleagle fra Stony Brook University til Nature. Store steinlag ble altså skapt i korte utbrudd. Dette betyr at fossilene antageligvis bare er bitte litt yngre enn underlagt.

Støtter Afrika-teori

Den nye datoen stemmer godt overens med genetiske analyser av moderne samfunn. De tyder nemlig på at de første Homo Sapiens dukket opp i Afrika for rundt 200 000 år siden.

Tallet støtter altså ut av Afrika-teorien, som sier at mennesket så dagens lys i Afrika, og så holdt seg til dette området i årtusenene fram mot vår tid. Først i de siste 40 000 årene begynte det moderne mennesket å spre seg ut over resten av verden.

Referanse:

I. McDougall, F. H. Brown & J. G. Fleagle, Stratigraphic placement and age of modern humans from Kibish, Ethiopia, Nature, 433, 733 - 736, 17. februar 2005, doi:10.1038/nature03258.

Lenker:

Nature: Ethiopia is top choice for cradle of Homo sapiens

Powered by Labrador CMS