Annonse

- Vi bør jobbe 25 timer i uken

Vi bør fortsette å jobbe til vi fyller 80. Til gjengjeld skal vi bare arbeide 25 timer i uken, mener dansk forsker.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det gir god mening at unge mennesker arbeider noe mindre – for til gjengjeld å ta noen ekstra år på arbeidsmarkedet når de blir gamle, mener lederen av det nye Max Planck-senteret i Danmark. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Om biodemografi:

Biodemografi er forankret i epidemiologi og helse og kobles med evolusjonsteorier, livshistorie, økologi og molekylær biologi.

Forskerne som arbeider ved det nye senteret, vil derfor være fra forskningsfelt som demografi, evolusjonsbiologi, epidemiologi, matematikk og statistikk.

Det er dermed både naturvitenskapelige og medisinske forskere knyttet til senteret.

Fakta:

Max O – som det nye senteret forkortes – er det første Max-Planck Center i Skandinavia.

Det finnes i dag ni Max Planck-sentre fordelt over hele verden – blant annet USA, Canada, Kina og India.

Når du er 20 år gammel, vil du gjerne ha mer tid sammen med vennene dine. Når du er 35 år, vil du gjerne ha mer tid sammen med barna dine.

Og når du er 70 år, har du altfor mye tid.

Slik er det for mange.

– Vi blir eldre og eldre i Danmark. Barn som er ti år i dag, bør kunne arbeide til de er 80 år. Til gjengjeld trenger de ikke arbeide mer enn 25 timer i uken når de blir voksne, sier professor James W. Vaupel, som står i spissen for et nytt forskningssenter ved Syddansk Universitet.

– Samfunnsøkonomisk sett er det uproblematisk. Det viktige er at alle sammen leverer en viss mengde arbeid – ikke når vi gjør det. På 1900-tallet gjennomførte vi en omfordeling av pengene. Jeg tror den store omfordelingen i dette århundret vil bli av arbeidstiden

Sunnere alderdom

(Foto: Colourbox)

Det nye Max Planck-senteret i Odense skal forske på sammenhengen mellom aldring og samfunn. James W. Vaupel konstaterer at det er gode argumenter for at vi fordeler arbeidstiden utover i livet.

– Det er godt dokumentert at eldre som arbeider deltid, har bedre helse. Arbeid forbedrer nemlig helsen. Både psykisk, fordi det er bra å være en aktiv del av samfunnet,  og fysisk, fordi du bruker både hjernen og kroppen, sier han.

Bedre tid til barna

– Hovedargumentet er imidlertid at yngre mennesker på 20–30 får tid til å ta seg av barna sine, drive idrett og andre viktige ting som gir dem et bedre liv. I dag sliter unge med arbeidet for å se fram til en lang pensjonsalder. Men hvorfor ikke utsette noe av pensjonstiden? spør Vaupel.

Forskeren mener det er gode muligheter for at folk kan omfavne ideen.

– Vi vet at eldre vil arbeide lenger hvis de er friske nok. Og jeg tror de unge gjerne utsette noe av arbeidet til de blir eldre. Jeg tror mange vil foretrekke et nytt system. Men det er noe av det vi skal undersøke på det nye senteret, sier Vaupel.

Forskningssenter i toppklassen

Max Planck-selskapet i Tyskland er en av verdens mest anerkjente forskningsinstitusjoner. Nå åpner selskapet for første gang et senter i Danmark.

Max Planck Odense Center on the Biodemography of Aging skal forske på hvordan aldring påvirker helse og levetid.

Den nye forskningsdisiplinen biodemografi er en hybrid mellom etablerte vitenskaper som medisin, biologi og demografi. Disiplinen ser nærmere på sammenhenger mellom bedre helse og økt levealder – og den kan være med på å kartlegge de samfunnsmessige konsekvensene av at vi blir eldre.

Referanser:

«Biodemography of human ageing», Nature (2010), DOI: 10.1038/nature08984

«Longer life expectancy? Evidence from Sweden of reductions in mortality rates at advanced ages», In: Studies in the economics of aging, (Ed.) D. A. Wise. University of Chicago Press

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS