Protestanter jobber mer

Jobber du hardt? Ny forskning tyder på at protestantismen kan ha skylda. Og det enten du tror eller ei.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kan religion gjøre noe med arbeidsinnsatsen?

Dette spørsmålet var utgangspunktet for studien til Horst Feldmann fra Bath University. Han undersøkte data fra 80 land for å se om det var forskjeller på sysselsettinga i nasjoner med ulik religion.

Og jammen var det ikke det.

Resultatene antyder at sysselsettinga er høyere i land hvor protestantisk kristendom er den mest utbredte religionen, sammenlignet med land hvor andre religioner dominerer.

Typiske protestantland som Norge, Danmark, Sverige, Storbritannia og USA hadde omtrent seks prosent høyere sysselsetning enn land som domineres av andre former for kristendom eller andre religioner.

I tillegg hadde de protestantiske landene rundt 11 prosent flere kvinner i arbeid.

Men forskjellene i arbeidsinnsats skyldes neppe tro, mener forskerne.

Moral

- Påvirkningen fra religionen kan heller være indirekte, for eksempel ved at den var med å forme den nasjonale kulturen i et gitt samfunn, sier Feldmann.

- I begynnelsen reklamerte protestantismen for hardt og flittig arbeid blant sine tilhengere, som så dømte hverandre ut ifra hvor godt de levde opp til denne standarden.

I utgangspunktet skulle en pliktoppfyllende holdning og intens innsats i arbeidet sikre frelse og evig liv, sier Feldmann.

- Selv om troa på en slik forutbestemmelse ikke varte mer enn en generasjon eller to etter reformasjonen, fortsatte effekten på arbeidsetikk.

Kultur for jobbing

- De fleste av dagens protestanter jobber antageligvis ikke for å sikre frelsa, men fordi foreldrene deres lærte dem at arbeid er en dyd. Dette har blitt en del av den nasjonale kulturen, mener Feldmann.

I dag blir holdningene formidlet videre av utdanningsinstitusjoner og media.

- Derimot har land som domineres av andre religioner, som katolisisme, islam og buddhisme, antageligvis utviklet en nasjonal kultur som ikke verdsetter hardt arbeid like høyt, og som ofte stiller seg negative til at kvinner skal ha betalt arbeid, avslutter Feldmann.

Referanse:

H. Feldmann, Protestantism, Labor Force Participation, and Employment Across Countries, The American Journal of Economics and Sociology, årgang 66, nr 4, s 795-816(22), oktober 2007.

Powered by Labrador CMS