Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.

En personlighetstest er ofte ikke så god på å forutsi hvordan folk vil fungere på jobb.

Personlighetstester sier lite om hvordan du vil lykkes på jobb

– Hvis man stoler på en enkelt test under rekruttering, tar man en stor risiko, sier psykologiprofessor.

– Flere studier viser at personlighetstester brukt innen rekruttering er dårlige på å forutsi hvordan folk faktisk vil fungere i jobben, forteller psykologiprofessor Bjørn Helge Johnsen ved Universitetet i Bergen.

Han personlighetstester kandidater til spesialstyrker i politiet og Forsvaret og er skeptisk til den utbredte bruken av testing til helt vanlige jobber.

– Alle tester har målefeil, og du vet ikke om den er liten eller stor. For eksempel vil en dårlig dag kunne ha stor innvirkning på resultatet av testen, sier han.

Podcast: Om personlighetstester

Bruk av personlighetstester er tema i denne episoden av podcasten UiB Popviten fra Universitetet i Bergen.

Hør hele spisoden her.

Skjult aggresjon

Når Johnsen arbeider med rekruttering til spesialstyrker i politiet og Forsvaret, kombinerer de personlighetstesting med krevende tester og døgnobservasjon.

– Det er ikke uvanlig at vi finner noe i testene som ikke har kommet frem i intervju eller i referansesjekk, for eksempel aggresjon, dominans eller dårlig stressmestring, forteller han.

Men de stoler ikke på resultater som ikke også er bekreftet gjennom observasjon.

– Når søkerne er skikkelig trøtte og slitne, finner vi overraskende ofte igjen det testene sa. Det er fordi personlighetstester er best på å fortelle hvem vi er på det mest krevende. Du kan si at testene viser oss selve grunnfjellet av personligheten, sier han.

Bjørn Helge Johnsen er gjest i podcast-episoden «Kan en test si hvem du er?»

Kriser avslører personligheten

I en vanlig jobb vil man sjeldent ha veldig høyt stressnivå.

Johnsen mener at det kan være litt av forklaringen på at personlighetstesting er dårlig på å forutsi hvordan man vil fungere i slike jobber.

– Når man har overskudd, har man muligheten til å lese situasjoner og oppføre seg slik man har erfart at det er lurt å opptre. Du kan for eksempel ta deg sammen og fremstå avslappet og hyggelig selv om du egentlig kan være ganske hissig på innsiden, sier han.

Derfor vil ikke nødvendigvis negative personlighetstrekk komme frem i hverdagen.

– Mange sier at man ikke kjenner folk skikkelig før man har sett hvordan de håndterer en krise. De er inne på noe der, sier han.

Hør hele episoden med Bjørn Helge Johnsen her:

Powered by Labrador CMS