Du vil kanskje ikke bli boret i av en tannlege med ørepropper. Men i noen sammenhenger kan musikk hjelpe på konsentrasjonen.

Tannlege­studenter presterte bedre til musikk

Dempet stress og hjalp på motivasjonen, rapporterte studentene selv.

Hva hadde du tenkt hvis tannlegen din satte på seg øretelefoner og begynte å nynne til musikk mens hun tok tak i boret?

Ikke så sannsynlig, kanskje – men forskere fra University of Eastern Finland har faktisk undersøkt hvordan tannlegestudenter presterer mens de lytter til bakgrunnsmusikk.

Riktignok opererte de falske tenner som ikke sto i pasientens munn i denne studien, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Dental Education. Den er også omtalt i en pressemelding fra universitetet.

Støy eller stillhet

Forskernes mål var å finne ut om det å lytte til rolig bakgrunnsmusikk kunne dempe stresset hos tannlegestudentene. For det andre lurte de på hva musikken hadde å si for hvor fort de jobbet.

40 tredjeårsstudenter ble invitert til å delta i studien, og 36 sa ja.

Studien besto både av spørreundersøkelser om hvordan studentene likte å bruke musikk og en praktisk del.

24 ble med over til den praktiske delen, og disse ble delt inn i to grupper.

Den ene gruppen lyttet altså til musikk mens de jobbet, og den andre gruppen jobbet i den vanlige støyen på laboratoriet.

Hvem var mest effektive?

Foretrakk høyttalere fremfor ørepropper

Det viktigste målet ved å lytte til musikk er å endre på humøret du er i, skriver forskerne i studien.

Mer enn halvparten av studentene svarte at rolig bakgrunnsmusikk virket avstressende mens de gjorde tennene klare for behandling. 68 prosent følte det samme når de reparerte hull i tannen.

Viktig var også motivasjons-boosten som deltakerne fikk av bakgrunnsmusikken.

De fleste syntes det var best da arbeidsmusikken kom fra høyttalere i rommet i stedet for ørepropper.

Sovemusikk ligner på arbeidsmusikk

Dette var en liten studie med sine 36 deltakere, og bare 24 i ett av forsøkene. Men andre studier har også kommet fram til at musikk til arbeidet kan være bra – i alle fall for noen.

Musikken vi hører på når vi studerer, ligner på den vi setter på øret når vi skal sove, viste en studie som ung.forskning.no skrev om tidligere i mai.

Førsteamanuensis Marie Strand Skånland ved Ansgar høyskole ble spurt om hvorfor det er sånn. Hun har selv forsket på hvordan og hvorfor folk bruker musikk.

– Jeg har konkludert med at mange bruker musikken som en ressurs for å håndtere hverdagen, hvis man kan si det sånn, sa Skånland i artikkelen. Det samme er forskerne i den finske studien inne på.

Mindre stresset, mer motiverte

Skånland sa at musikk er tett knyttet til følelsene våre. Musikken treffer følelsessenteret i hjernen før den går videre til den delen av hjernen som analyserer det vi opplever.

Studentene i den finske studien følte seg mindre stresset og samtidig mer motiverte. Musikken var lav nok til at studentene fint kunne snakke med hverandre i klasserommet.

Og forskerne sjekket hva musikken hadde å si for prestasjonene til de to gruppene.

Studentene jobbet dessuten både mer effektivt og leverte arbeid av bedre kvalitet når de hadde bakgrunnsmusikk, rapporterer forskerne.

Det er riktignok store individuelle forskjeller her. Noen hører aldri på musikk når de jobber eller studerer fordi de synes det forstyrrer, som vi skrev i saken på ung.forskning.no. Andre synes det hjelper på konsentrasjonen.

– Musikken hjelper oss med å være i en modus som gjør at vi kan konsentrere oss bedre, sa Skånland – og understrekte at folk opplever det forskjellig.

Referanse:

Felszeghy, Szabolcs., Liukkonen, Mikko., Tornero, Carlos Soler., Auvinen, Olli M., Hämäläinen, Kalle., Banafa, Aisha og Kurki, Pirjo. (2023). Influence of background music on stress reduction and impact on performances during students’ simulation exercises. Journal of Dental Education.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS