Flere nyutdannede til privat sektor

Offentlig sektor har en jobb å gjøre for å hevde seg i kampen om de nyutdannede. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Over lang tid har stadig flere nyutdannede med mastergrad gått til privat sektor.

Økende etterspørsel etter akademikere i privat sektor, og en betydelig lønnsforskjell mellom offentlig og privat sektor, ser ut til å være forklaringen.

Det viser en ny rapport fra Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU STEP).

- Rektrutteringsproblem

- På tross av den kraftige veksten i rekrutteringen til høyere utdanning de seneste tiårene, synes offentlig sektor allikevel å ha fått et rekrutteringsproblem når det gjelder mange typer av høyt utdannet arbeidskraft.

Det skriver direktør Per Hetland og forskningsleder Aris Kaloudis i rapportens forord.

- Lav lønn, lite interessante og utfordrende arbeidsoppgaver, og at arbeidsplassene ofte er på lite sentrale steder, er noen av de forholdene som synes å gjøre offentlig sektor lite attraktiv for mange, skriver de.

- Kraftig økning

- Rapporten viser at det har vørt en kraftig økning i andelen av nyutdannede som har gått til privat sektor, skriver prosjektleder Terje Næss i sammendraget.

- Andelen har økt mest for høyere grads utdanning. Andelen som fant arbeid i privat sektor økte fra 27 prosent i 1974 til 50 prosent i 2005, skriver han.

Utviklingen må ses på bakgrunn av at stadig flere har tatt mastergrad. I absolutte tall har det derfor vært en betydelig vekst i rekrutteringen også i offentlig sektor, nærmere bestemt en økning på nesten 80 prosent fra 1974 til 2005.

- Utdanningsnivået i offentlig sektor har tradisjonelt vært høyt, og det kan tenkes at sektoren ikke har hatt rom for en så stor økning i rekrutteringen som økningen i kandidatproduksjonen kunne tilsi, skriver Næss.

Rekrutteringen av høyere grads kandidater til offentlig sektor i forhold til den totale sysselsetting, har imidlertid holdt seg på omtrent samme nivå.

- Dersom vi antar at behovet for høyere grads kompetanse har vokst i denne perioden også i offentlig sektor, ville vi kanskje forvente en viss økning i dette forholdstallet, skriver Næss.

Byr på forskjellige ting

Privat sektor byr ifølge rapporten på høyere lønn, bedre muligheter for fast ansettelse, bedre muligheter til å kunne bo sentralt, bedre muligheter for faglig interessante, utfordrende og utviklende oppgaver.

Offentlig sektor kan på sin side by på jobber som greit lar seg kombinere med omsorgsforpliktelser, og tid til nok fritidsaktiviteter. Å kunne gjøre noe nyttig for samfunnet kommer også frem som en viktig positiv side ved å ha jobb i offentlig sektor.

- Andelen som går til privat sektor har tradisjonelt vært høyere for kvinner enn for menn, og analysene viser at denne forskjellen har økt, og ikke avtatt, fra midten av 1980-tallet, skriver Næss.

Referanse:

Terje Næss: NIFU STEP Rapport 14/2008

 

Powered by Labrador CMS