Kanskje kan høyere terskel for å snakke gjøre digitale møter mer slitsomme for introverte personer?

Derfor blir noen mer slitne av videomøter

Unge, introverte kvinner er mest plaget av såkalt zoomtrøtthet, ifølge svenske forskere. Men forskningen på feltet er fortsatt i en tidlig fase.

Noen blir skikkelig sliten av videomøter, men det er ikke alle som synes det er så ille.

Forskere ved Blekinge Tekniska Högskola i Sverige har undersøkt hvem som oftest opplever det. Studien deres er publisert i tidsskriftet Environmental Research and Public Health.

Introverte påvirkes mer

Funnene deres tyder på at unge kvinner er hyppigst plaget av såkalt zoomtrøtthet.

– Vi har funnet bevis for at både alder, kjønn og personlighet påvirker. Eksempelvis påvirkes unge, introverte kvinner mer enn andre grupper, forklarer forsker Markus Fiedler i en pressemelding.

Det baserer de først og fremst på forskning som allerede er gjort, men også på avisartikler som er skrevet på temaet som brått ble aktuelt for et par år siden.

De vurderte de som uttalte seg om zoomtrøtthet både i de vitenskapelige artiklene og i avisartiklene.

De var interesserte i å finne ut hva som kjennetegnet dem – og om dette virkelig hang sammen med zoomtrøttheten.

Forskningen er fortsatt ung

Mye kan forebygges ved at teknikken er i orden og at møtet er godt organisert, ifølge forskerne.

Forskerne legger ikke skjul på at det trengs mer forskning på zoomtrøtthet for å forstå det fullt ut. Foreløpig er forskningen på det feltet på et tidlig stadium.

De skriver også at mye av forskningen de selv har sett på inneholder sprikende informasjon. Derfor må man ta resultatene med en klype salt.

Likevel er det mye som tyder på at personligheten vår har noe å si for hvor godt trives med videomøter.

Lite selvbevisste trivdes bedre med videomøter

I januar skrev forskning.no om en studie som viste at mennesker med lav selvbevissthet trivdes bedre med digitale møter.

Å ha lav selvbevissthet betyr at man ikke så ofte ser seg selv utenfra, eller tenker gjennom hvordan man fremstår.

Psykolog Ingela Lundin Kvalem forklarte i artikkelen at det kan handle om at videomøter gir en konstant selvbevissthet.

Selvbevisste folk bruker masse kognitiv energi på å passe på seg selv dersom kameraet må på – og fokuset tas vekk fra det som er poenget med møtet.

– Det har blitt gjort undersøkelser på dette. Gjør en folk selvbevisste på hvordan de ser ut før de får et oppgavesett utdelt, løser de oppgavene dårligere, sa Lundin Kvalem.

Høyere terskel for å snakke

I en artikkel produsert av Universitetet i Oslo, publisert på forskning.no i 2020 forklarer psykolog Knut Fostervold at terskelen kan være høyere for å snakke i et digitalt møte.

– Man får ikke en grundig nok diskusjon om det man ønsker å løse fordi folk tenker at hvis de skal si noe, så må det være noe viktig og gjennomtenkt.

Slitsom øyekontakt

I en artikkel på nettsidene til Stanford University trekker forskere frem noen viktige årsaker til at noen kjenner på zoomtrøtthet.

De trekker frem at det kan oppleves intenst med så mye øyekontakt, og at man blir sliten av å se seg selv.

De skriver dessuten at videomøter krever mer av oss.

– Du må sørge for at hodet ditt er midt i bildet. Hvis du vil vise noen at du er enig med dem, må du nikke overdrevent eller vise tommel opp, sier forsker Jeremy Bailenson fra Stanford University.

Det krever kort fortalt mer å gjennomføre helt hverdagslig kommunikasjon. Det er ikke utenkelig at det koster mer for en introvert person enn en ekstrovert.

Referanse:

Döring, Nicola., De Moor, Katrien., Fiedler, Markus., Schoenenberg, Katrin og Raake, Alexander. (2022). Videoconference Fatigue: A Conceptual Analysis. Environmental Research and Public Health.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS