Men hva er konsekvensen? Hemmet kreativitet, hevder forskerne.
Studien baserer seg på en laboratoriestudie og eksperimenter i fem land.
Tjue prosent færre idéer
I laboratoriestudien rekrutterte forskerne 602 frivillige som ble satt sammen i par. Deltakerne skulle løse en kreativ oppgave – enten i samme rom eller på Zoom.
Oppgaven var å finne kreative bruksområder for en frisbee og for bobleplast. Parene fikk fem minutter på seg til idémyldring, og deretter ett minutt på å avgjøre hvilken av idéene som var best.
Undersøkelsen viste at de som jobbet over Zoom, hadde 20 prosent færre idéer enn de som møttes ansikt til ansikt.
For å teste resultatene på ekte arbeidsplasser gjorde forskerne også felteksperimentet i et multinasjonalt telekommunikasjonsselskap.
Forskerne undersøkte da 1.490 ingeniører som holdt til i Finland, Ungarn, India, Israel og Portugal.
Ingeniørene ble satt sammen i tilfeldige par og fikk én time til å brainstorme rundt utvikling av ulike produkter. Parene jobbet ansikt til ansikt eller over Webex-videokonferanser. Deretter valgte de ut sin beste idé. Også her kom dem som møttes via skjerm på færre idéer.
Fysiske møter får tankene til å vandre
– Når kolleger er i samme rom, kan de føle seg fri til å se seg rundt, bevege seg, se ut av vinduet – for å la øynene og sinnet vandre. Når det gjelder kreativ tenkning, er det bra å vandre, sier Melanie Brucks, en av forskerne bak studien, til nettstedet Phys.org.
Videomøter skaper derimot et «delt miljø», der kollegaene befinner seg på en altoppslukende skjerm.
– Hvis du bare ser bort til siden, har du forlatt det delte miljøet, sa Brucks.
Det visuelle fokuset, altså blikket, begrenses til dataskjermen. Og forskerne hevder at det begrenser både kognitivt fokus og kreativ tenkning.
Bruken av eye-tracking-teknologi under laboratoriestudien støttet teorien. Forskerne så da at deltakerne brukte mye tid på å stirre på dataskjermen, i stedet for å se seg rundt. De som derimot lot blikket vandre rundt i rommet, hadde en tendens til å komme med mer kreative idéer.
Tankeprosesser er sammenvevd med kroppen
Annonse
– Funnene gir mening, sa Ana Valenzuela, professor i markedsføring ved Baruch College Zicklin School of Business i New York til nettstedet Phys.org. Hun var ikke med på studien.
Valenzuela pekte på det psykologiske konseptet «kroppslig situert kognisjon». Det er idéen om at tankeprosessene våre er sammenvevd med kroppen, og at den beveger seg og samhandler med det fysiske miljøet vi er i.
Skjermen kan føre til såkalt tunnelsyn. Det gjør det vanskeligere å tenke fritt, og sjansen for å snuble over en god idé blir mindre, ifølge Valenzuel.
Ingen forskjell ved beslutningstaking
I den nye studien skriver forskerne at deltakerne som møttes fysisk ikke var bedre på å velge ut den beste idéen.
Det viste seg altså at det å jobbe sammen fysisk førte til flere idéer, men at videomøter var like bra når beslutninger skulle tas.