Får parehjelp fra mor

Respektinngytende mødre hjelper sine mindre sexy sønner i munnhuggeri om damer, ifølge en nye studie. Belønningen er bonobobarnebarn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bonobohanner får hjelp av mor for til å få seg dame, ifølge en ny studie. (Foto: Istockphoto)

Ville du likt at moren din ble med deg på byen, og bisto deg i aggressiv krangling om damene? Som bonobo-apehann, må du pent tåle slik innblanding, ifølge en ny studie.

Kanskje synes hannene at denne gifteknivende adferden er helt ok - studien tyder nemlig på at de tjener på mødrenes innsats.

Moderlig medvirkning i munnhuggeriet om brunstige bonobohunner, øker sjansene for at sønnene får en runde i bingen, ifølge forskerne på Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology.

Apestudien er publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences’ nettutgave.

Støtter egne sønner

Bonobo er et annet navn på dvergsjimpanse. Flokken som forskerne her studerte, lever i Selonga nasjonalpark i Den demokratiske republikken Kongo.

Det er ikke uvanlig at mødrene blant dyr som holder seg i samme flokk hele livet kan påvirke paringssjansene til sine døtre.

Fordi bonobohannene sjelden er flokkavhoppere ville forskerne finne ut om den samme morsinnflytelsen gjalt for dem.

De undersøkte paringssuksessen hos ni hanner i flokken.

Ikke helt overraskende var det de med høy sosial status som fikk spredt genene sine i størst grad, men mødrene til de litt lavere rangerte hannene bidro til at det ble en viss utjevning, ifølge en pressemelding fra Max Planck Institute.

Den høyest rangerte hannen i den studerte bonobogruppa, er hannen Camillo. Han observeres mye sammen med moren sin. (Foto: Caroline Deimel, Lui Kotale Bonobo Project)

Hanner og mødrene deres virker nærmest uadskillelige, og voksne hunner nyter høy status i bonoboflokker, ifølge pressemeldingen.

Derfor har de mulighet til å utøve innflytelse som sønnenes støttespillere, når de er i en skrålende konflikt med sine medhanner om hunnenes gunst.

Mødrene bisto med sitt nærvær i såkalte agonistiske konflikter med konkurrende hanner - konflikter som defineres som kommunikasjonskamp med trusler og andre signaler.

Gir søt fordel

Mødrenes tilstedeværelse i kampen om damene bidro til at ikke bare de kvasseste hannene fikk dame, ifølge studien.

De tror mødrene står last og brast med sønnene i konfliktene, blant annet fordi de selv indirekte vinner på anstrengelsen.

- Hunnene yter ikke denne typen støtte til hanner av andres kjøtt og blod. Ved å hjelpe sine egne sønner, har de en sjanse til å øke antall barnebarn, sier en av forskerne, Martin Surbeck, i pressemeldingen.

Gener videreført. Kan man klandre bonobobestemødrene for å ønske seg flere av disse? (Foto: Pierre Fidenci/ Wikimedia Commons. Se lisens)

Referanse:

Mothers matter! Pressemelding fra Max Planck Society. 1.september 2010

Martin Surbeck, Roger Mundry og Gottfried Hohmann. Mothers matter! Maternal support, dominance status and mating success in male bonobos (Pan paniscus). Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 1.september 2010

Powered by Labrador CMS