Annonse

Sjimpanser går til krig

De bruker verktøy og viser empati. En ny studie antyder også et mer blodig fellestrekk hos menneske og sjimpanse: De dreper naboene for å vinne land.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

To hanner i samhandling i et fikentre. (Foto: Caelio/ Wikimedia Commons)

Sjimpansen er menneskets nærmeste nålevende slektning.

Etter ti år med studier av en sjimpansebestand på 150 dyr i Ngogo i Kibale National Park i Uganda, mener forskere nå å ha bekreftet en murrende mistanke; det finnes morderiske imperialister også i apeland.

Mye tyder nemlig på at artsfellene til vår kjære Julius kan gå til dødelig angrep på naboene sine – og at de gjør det med landutvidelse for øye.

- Sjimpanser dreper hverandre - de dreper naboene sine. Hittil har vi ikke visst hvorfor. Våre observasjoner indikerer at de gjør det for å utvide territoriene sine på bekostning av ofrene, sier John Mitani, en atferdsøkolog fra University of Michigan, i en pressemelding fra Cell Press.

Studien ble presentert i tidsskriftet Current Biology denne uka.

21 falne i striden

Et snikende følge av 27 unge og gamle hanner lusker langs grensen til naboflokkens territorium i nordøst.

- De hadde patruljert langs territoriet i mer enn to timer, da de overrasket en liten gruppe hunner fra nabobestanden, forteller Sylvia Amsler fra University of Michigan, til nettmagasinet e!Science News.

Hun og kollegaene observerte angrepene.

- Nesten umiddelbart etter kontakten oppsto, begynte patruljegjengen å angripe de fremmede hunnene – to av disse hadde små unger, sier Amsler.

Etter flere trefninger over en lang periode, der opptil 21 nabosjimpanser ble drept, begynte angriperne å bruke området selv. I løpet av sommeren 2009 hadde flokken sikret seg en utvidelse av territoriumet på 22 prosent, ifølge artikkelen e!Science News.

- Fordi det nyervervede territoriet er i samsvar med området som mange av ofrene holdt til i, antar vi at det er en sammenheng mellom de dødelige angrepene og den påfølgende utvidelsen av territoriet til Ngogo-gruppa, sier Mitani i pressemeldingen fra Cell Press.

Samkjørt angrep – mer land

Tar det rolig - men ikke alltid. (Aaron Logan/ Wikimedia Commons med lisens)

Selv om Mitani og kollegaene tror de krigsliknende handlingene har som mål å legge beslag på nye områder, utelukker de ikke helt at målet kan være å føre nabohunner over til flokken.

Mitani vegrer seg for å trekke linjen til menneskers krigføring, selv om funnene i studien faktisk tyder på at sjimpansene tjente territorium på vikinglignende oppførsel.

- Det vi har gjort er å snu hele problemstillingen på hodet og legger vekt på at funnene gir innsikt i hvorfor noen arter er lagarbeidere.

- De dødelige angrepene vi var vitne til, er et samarbeid mellom hannene. I prosessen har disse sjimpansene tilegnet seg mer land og ressurser enn det de andre får, sier Mitani.

Vil verne apeland mot mennesker

Ifølge Wildlife Conservation Society (WCS) og International Union for Conservation of Nature (IUCN), skal de øst- og sentralafrikanske landene nå sette i gang en tiårsplan for å aktivt forvalte 16 kjernehabitater for sjimpanser.

De håper at dette vil beskytte sjimpansene fra jakt, reduksjon av habitat, sykdommer og andre trusler.

Hvis naturvernplanen fungerer, vil 96 prosent av disse dyra som man har kartlagt i Øst- og Sentral-Afrika være noen lunde vernet fra mennesketrusler.

Det gjenstår å se om sjimpansenes vil fordele de trygge områdene mellom seg i fred og fordragelighet.

Kilder:

Chimpanzee gangs kill for land, new study shows. E!Science News, 21.juni 2010

African Nations Commit to Saving Chimps. Pressemelding fra Wildlife Conservation Society, 21.juni 2010
 

Powered by Labrador CMS