Orangutanger kan skype med artsfrender

En dyrehage i USA har tatt i bruk moderne teknologi i å stimulere dyrenes intelligens. Orangutanger får se filmer, tegne og ha videokonferanse med artsfrender i andre dyrehager på Ipad.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere orangutanger har allerede fått Ipad, men mange står fortsatt på venteliste. (Foto: Scott Engel/Orangutan Outreach)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Det er stiftelsen Orangutan Outreach som står bak prosjektet.

Leder Richard Zimmerman forteller at han fikk ideen da tidligere Apple-sjef Steve Jobs introduserte Ipad for første gang.

– Orangutanger i dyrehager har brukt trykkfølsomme skjermer også tidligere, og jeg så på Ipad-plattformen som en perfekt måte å gi dem mer spenning i hverdagen, sier Zimmerman til NRK.no.

Videokonferanse

Fingermaling er en av appsene orangutangene har tatt i bruk. (Foto: Scott Engel/Orangutan Outreach)

Dermed var prosjektet Apps for Apes en realitet, og orangutangene har så langt vist stor interesse for nettbrettene.

– Orangutanger er veldig nysgjerrige når de blir introdusert for noe nytt. Så langt har de vært mest interessert i å se filmer, se på e-bøker og male, forteller Zimmerman.

Etter hvert skal også apene kunne ta i bruk videotjenesten Skype for å kunne kommunisere med artsfrender i andre dyrehager verden over.

Men den største utfordringen er at apene er relativt hardhendte med de tynne brettene, og Zimmerman sier de jobber med å forhindre at brettene blir ødelagt.

– Så snart vi finner en trygg måte for orangutangene å bruke brettene vil vi ta i bruk flere apps. Vi er i diskusjon med flere utviklere som har tatt kontakt med oss etter å ha hørt om prosjektet, forteller han.

Venteliste

Orangutan Outreach håper at folk vil donere sine gamle Ipader etter hvert som det kommer nye modeller. Flere har allerede gitt fra seg sitt gamle brett, men Zimmerman forteller at de fortsatt ikke har nok.

– Vi har flere titall orangutanger på venteliste. Etter hvert som vi får flere Ipader vil flere av orangutangene bli med på prosjektet.

Stiftelsen er avhengig av Ipad-donasjoner fra privatpersoner fordi pengene de får inn er øremerket stiftelsens arbeid for orangutanger i villmarka på blant annet Borneo og Sumatra.

Apene i dyrehagen i Milwaukee viser stor interesse for Apples nettbrett. (Foto: Scott Engel/Orangutan Outreach)

Oppmerksomhet rundt apenes kår

Så langt har stiftelsen samarbeidet med en dyrehage i Milwaukee i USA. Foruten å gi apene mental stimuli, håper Zimmerman at prosjektet også vil få folk til å få mer innsikt i orangutangenes kår.

– Vi vil at alle skal skjønne hvor utrolig smarte og fantastiske orangutanger er. Hvis folk elsker orangutangene, vil de gjøre alt de kan for å beskytte dem i det fri, forteller Zimmerman.

Han beskriver hvordan avskoging og utvinning av palmeolje fører til at apenes habitater krymper, og at standen i verste fall vil bli utryddet i vår levetid.

– Kanskje teknologi i form av Ipad kan være med på å redde arten, sier Zimmerman.

Powered by Labrador CMS