Annonse
Forbruket av antibiotika er nå tilbake til noenlunde samme nivå som før pandemien.

Folkehelse­instituttet: Økt resistens mot antibiotika hos enkelte bakterier

Til tross for en markant nedgang i bruk av antibiotika de siste elleve årene, øker resistensen hos enkelte bakterier markant, ifølge Folkehelseinstituttet.

Publisert

Siden 2012 har det vært en reduksjon på 23 prosent i antibiotikabruk. Forbruket er nå tilbake til noenlunde samme nivå som før pandemien, ifølge FHIs årsrapport om forekomst av antibiotikaresistens og forbruk av antibiotika til mennesker i 2023.

– Men til tross for nedgang i antibiotikabruk, viser undersøkelser en markant økning av antibiotikaresistens for enkelte bakterier, som vi ikke ønsker at skal etablere seg i norsk helsetjeneste, sier leder Gunnar Skov Simonsen for Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober. Han er tilknyttet Universitetssykehuset i Nord-Norge og FHI.

Simonsen knytter økningen til økt reisevirksomhet til land med høy forekomst av resistens.

– Det er viktig å styrke smittevernet i helsetjenesten for å hindre at resistente bakterier, virus og sopp etablerer seg der, samt å jobbe internasjonalt mot antibiotikaresistens for å opprettholde den relativt lave forekomsten av resistens som vi har i Norge i dag, sier han.

Resultatene som presenteres i rapporten, viser at strategiene mot antibiotikaresistens har vært vellykkede både i husdyrholdet og i helsevesenet.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS